Foto: stock.xchng
Satversmes tiesa ( ST ) ierosinājusi lietu par normu, kas no valsts budžeta paredz apmaksāt tikai dzemdības stacionārā, nevis mājās, portālu "Delfi" informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Apstrīdētā Ministru kabineta noteikumu norma paredz, ka par vispārējo ambulatoro pakalpojumu, kas apmaksājams no valsts budžeta līdzekļiem, ir atzīstamas fizioloģiskās dzemdības.

Ar sūdzību ST vērsies tiesībsargs Juris Jansons, norādot, ka līdz ar to tiek pārkāpts Satversmes 91. panta pirmais teikums: "Visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā".

Tiesībsargs norāda, ka apstrīdētā norma neparedz plānoto ārpusstacionāra dzemdību (mājdzemdību) apmaksu no valsts budžeta.

Valsts apmaksājot dzemdībpalīdzību tikai tad, ja plānotās dzemdības notiek stacionārā. Taču, sievietes, kurām dzemdību palīdzība tiek sniegta stacionārā, un sievietes, kurām dzemdību palīdzība tiek sniegta mājās, atrodoties vienādos un salīdzināmos apstākļos, tādēļ dzemdību palīdzības pakalpojumu finansēšanas noteikumi uz viņām esot jāattiecina vienādi.

Turklāt Seksuālās un reproduktīvās veselības likums paredz, ka valsts nodrošina bezmaksas dzemdību palīdzību, norāda Jansons.

Tādēļ apstrīdētā norma bez objektīva un saprātīga pamata izslēdzot mājdzemdības no valsts apmaksāto pakalpojumu klāsta.

ST ir uzaicinājusi Ministru kabinetu līdz 2014. gada 12. maijam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2014. gada 12. augusts.

Par lietas izskatīšanas procesu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!