Foto: DELFI Aculiecinieks

"Nesen "Delfi Aculiecinieks" publicēja rakstu par pamestu un bērniem draudīgu jaunceltni Salaspilī. Savukārt es vēlos pievērst uzmanību bērzu birzij turpat līdzās," raksta Hermanis.

"Birzi iedzīvotāji pārvērtuši par izgāztuvi, bezpajumtnieku apmešanās vietu, publisko tualeti, nelegālu mājdzīvnieku kapsētu un alkoholiķu atpūtas vietu.

Bērzu birze atrodas gandrīz pašā Salaspils pilsētas centrā (HES rajonā), pie pieminekļa bojā gājušajiem padomju karagūstekņiem.

Jau kuro gadu brīnos un gaidu, kad beidzot šo vietu tomēr sakops. Te varētu ierīkot skaistu pastaigu parku.

Pats personīgi esmu novērojis, kā vīrieši gados bērzu birzī meklē vietu, kur atviegloties un, kamēr viņš to dara, turpat blakus trīs jaunieši tempj aliņu no divu litru plastmasas pudelēm," sašutis ir aculiecinieks.

Salaspils domes priekšsēdētāja palīgs Gatis Puriņš: "Aculiecinieka aprakstītā teritorija ir privātīpašums, kas pieder SIA "Rīgas vārti". Salaspils novada Pašvaldības policija regulāri apseko gan šo bērzu birzi, gan blakusesošo jaunbūvi (īpašnieks SIA "Papuass"), jo šajās nekoptajās teritorijās pulcējas bezpajumtnieki, personas kas lieto alkoholu un citas apreibinošas vielas, iedzīvotāji izved pastaigāties suņus pārkāpjot dzīvnieku turēšanas noteikumus.

Pašvaldības policija, konstatējot pārkāpumu, vainīgās personas sauc pie likumā paredzētās atbildības. 2013. un 2014. gadā par alkohola lietošanu neatļautā vietā sodītas 22 personas; par narkotisko un citu apreibinošo vielu lietošanu vai glabāšanu, pārvadāšanu 9 personas; par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu 7 personas. Par nesakoptiem īpašumiem (jaunbūvi un bērzu birztalu) šobrīd ir sastādīti 7 protokoli un policijas lietvedībā ir 2 administratīvā lietas.

Kā jau norādīts, pašvaldība var sakopt tai nepiederošu īpašumu, vēlāk piedzenot ieguldītos līdzekļus no īpašnieka, tikai gadījumos, kad īpašums apdraud iedzīvotāju drošību. Savukārt zāles pļaušana, krūmu izciršana un atkritumu izvešana primāri ir teritorijas īpašnieka pienākums, kura nepildīšanas gadījumā draud administratīvs sods.

Var saprast iedzīvotāju sašutumu par "piecūkoto" vidi, tomēr, kā norāda aculiecinieks, birzi paši "iedzīvotāji pārvērtuši par izgāztuvi, bezpajumtnieku apmešanās vietu, publisko tualeti, nelegālu mājdzīvnieku kapsētu un alkoholiķu atpūtas vietu".

Jau 26. aprīlī visā Latvijā atkal būs "Lielā talka", kuras laikā iespējams tiks sakopta arī šī bērzu birzs. Tomēr iedzīvotāji paši kopt savu apkārtni var arī ikdienā – negaidot "Lielās talkas" dienu."

Sūtiet arī savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti 30 eiro vērtībā "Lage" restorānu - "Gan bei", "Thali" - apmeklējumam.

Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Smalkāk par noteikumiem, kā arī par to, kā darbojas jaunā reportāžu atalgošanas sistēma, lasiet: 'Delfi Aculieciniekam' jauni noteikumi; sūti reportāžu un saņem balvas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!