Foto: Privātais arhīvs

Atzīmējot Latvijas desmit gadus NATO, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) aicināja pieminēt mūsu karavīrs, kuri krituši NATO un sabiedroto kaujās.

NATO nav tikai organizācija, kas sagatavojusies tikai sekmīgi atvairīt uzbrukumu, skaidroja Vējonis, norādot, ka NATO veic arī preventīvas militāras operācijas, lai nodrošinātu mieru tur, kur tas ir apdraudēts. "Bosnija un Hercogovina, Albānija, Kosova un Afganistāna, ir valstis, kurās pēdējos 18 gadus NATO valstu bruņotie spēki aktīvi piedalījušies, lai palīdzētu to tautām cīņā par neatkarību un brīvību," pastāstīja ministrs. Šajās cīņās karojuši arī Latvijas karavīri.

"Šodien īpaši gribu godināt mūsu karavīru piemiņu, kuri krituši NATO un sabiedroto kaujās: Edgars Ozoliņš, Andrejs Merkuševs, Voldemārs Anševics, Dāvis Baltābols, Vitālijs Vasiļjevs, Gints Bleija, Olafs Baumanis," emocionālā runā sacīja Vējonis. Viņš aicināja atcerēties, ka neviena alianse, neviens draugs vai sabiedrotais neaizstās mūsu pašu gribu un vēlmi ar ieročiem rokās cīnīties par neatkarīgu Latviju, to aizstāvēt un atdot par to dzīvību.

"Tomēr šim atbalstam nebūtu nekādas nozīmes, ja Latvijas tauta nebūtu gatava cīnīties par savu valsti. Latvija ir tik stipra, cik stipra ir Latvijas iedzīvotāju griba Latviju aizstāvēt," atgādināja Vējonis.

"Es gribu atgādināt – šī mērķa sasniegšana [iestāšanās NATO] nebija vienkārša. Laikā, kad izšķīrāmies par pievienošanos NATO, Latvijā vēl atradās Krievijas armija. Tāpat bija valstis, kas apšaubīja un iebilda pret Latvijas pievienošanos Aliansei," atgādināja ministrs, uzskatot, ka šodien daudzi ir aizmirsuši tā brīža lielo ārpolitisko izaicinājumu.

"Stāvot šeit, šodien, es vēlos izteikt vislielāko pateicību tā laika Latvijas politiķiem, amatpersonām, visiem, kuri, nevis šķēla, bet vienoja mūs ceļā uz kopīgo mērķi," sacīja Vējonis. Viņš pateicās Latvijas sabiedrotajiem, kuri pirms 10 gadiem bija gatavi uzņemt Latviju NATO, dalīties ar savu drošību par labu Latvijas drošībai. "Īpašu pateicību vēlos izteikt arī Amerikas Savienotajām Valstīm, Latvijas draugiem ASV Kongresā un Senātā, kā arī Amerikas prezidentiem, kuru sniegtais atbalsts bija ļoti nozīmīgs," sacīja Vējonis.

Vējonis sacīja, ka notikumi Krimā daudziem sabiedrībā liek jautāt par drošību Latvijā. "Es gribu uzsvērt, mēs esam varenākajā kolektīvās drošības sistēmā, kāda jebkad pasaulē pastāvējusi. NATO īstenais spēks un varenība ir tajā, ka neviens pasaulē nav uzdrošinājies pārbaudīt, vai Ziemeļatlantijas līguma 5.pants darbojas, un cik efektīvi tas darbojas. Mums ir pamats justies drošībā," pārliecināts Vējonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!