Foto: LETA

Sestdien, 29.martā aprit tieši 10 gadu, kopš Latvija pievienojās Ziemeļatlantijas līguma organizācijai (NATO). Aizsardzības ministrija (AM) aicina iedzīvotājus apmeklēt šim vēsturiskajam notikumam veltītos pasākumus, tostarp, apskatīt kuģus Rīgā un Liepājā.

Jūras spēku flotiles kuģi publiskai apskatei Rīgā tiks atvērti no plkst.13 līdz 15, bet Liepājā - no plkst.12 līdz 16.

Rīgā, Daugavgrīvā, iedzīvotāji aicināti apmeklēt jaunos patruļkuģus „Skrunda", „Cēsis", „Viesīte" un „Jelgava", kā arī štāba un apgādes kuģi "Varonis". Savukārt Liepājā, 84.piestātnē varēs aplūkot mīnu kuģus - "Viesturs" un "Rūsiņš", štāba un apgādes kuģi "Virsaitis", kā arī ūdenslīdēju komandas aprīkojumu, jūras novērošanas un naftas seku likvidācijas mobilās vienības.

Tāpat Rīgā pie Brīvības pieminekļa plkst. 12 notiks svinīgs pasākums ar valsts augstāko amatpersonu un Nacionālo bruņoto spēku vadības piedalīšanos. Pasākumā uzrunas teiks Valsts prezidents Andris Bērziņš un aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), notiks svinīgā Godasardzes maiņa, kā arī Nacionālo bruņoto spēku orķestra uzstāšanās un Godasardzes rotas defilē priekšnesumi.

Šajā dienā Rīgas Valsts 2.ģimnāzijā norisināsies Latvijas dalībai NATO veltīts debašu turnīrs. Pasākums pulcēs 150 labāko debatētāju no Latvijas skolām, kuri diskutēs par to, kā dalība NATO ir ietekmējusi Latvijas ārējo drošību. Debašu turnīra uzvarētājus apbalvos aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Savukārt Liepājas Latviešu biedrības nama foajē no 29.marta līdz 6.aprīlim varēs aplūkot NATO desmitgadei veltītu fotoizstādi. Fotogrāfiju autori ir gan Jūras spēku flotiles karavīri, gan Rekrutēšanas un jaunsardzes centra un citi fotogrāfi.

Savukārt 31.martā plkst.9 visās bruņoto spēku vienībās svinīgi tiks pacelts NATO karogs.

Jau vēstīts, ka 2004.gada 29.martā, Latvija iestājās NATO, tādējādi piepildīdama vienu no valsts deviņdesmito gadu sākumā uzstādītajiem ārpolitikas mērķiem. Iestāšanās NATO bija un ir fundamentāls valsts drošības garants, ņemot vērā, ka Vašingtonas līguma 5.pants paredz - bruņots uzbrukums vienai vai vairākām alianses dalībvalstīm nozīmē uzbrukumu arī pārējām dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!