Foto: Pasaules Dabas Fonds

Pasaules Dabas Fonda Zemes stunda šogad pārspējusi visus rekordus, kas līdzšinējo astoņu gadu laikā uzstādīti, portālu "Delfi" informēja akcijas koordinatore Latvijā Arta Mellupe.

Zemes stundas aktivitātes šogad norisinājās 162 valstīs, tai pievienojās simtiem miljonu cilvēku.

Pasaules lielākā vides akcija sākās Jaunzēlandē, bet Singapūrā, kur atrodas Zemes stundas centrālais birojs, notika pasākums ar supervaroņa Zirnekļa cilvēka piedalīšanos. Zirnekļa cilvēks iemieso ideju, ka ikviens no mums var kļūt par zemes supervaroni, norāda Mellupe.

Austrālijā Zemes stundas uzmanība tika pievērsta Lielajam Barjerrifam, kuru apdraud klimata izmaiņas, Somijā Zemes stundā atbalsts tika meklēts Arktikas aizsardzībai, bet Kolumbijā – Amazones lietus mežiem.

Zemes stundā Latvijā piedalījās 44 pašvaldības, tostarp visas lielākās Latvijas pilsētas – Rīga, Daugavpils, Liepāja, Valmiera, Jūrmala, Jelgava, Ventspils, Jēkabpils un Rēzekne. Zemes stundu Latvijā atbalstīja un visus iesaistīties aicināja Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Ministru prezidente arī deva ieteikumu pašvaldību un valsts iestādēm taupīt elektroenerģiju, kā arī ikdienā apdomīgi izturēties pret vidi un resursiem, kurus izmantojam.

Rīgā Zemes stundas laikā simboliski tika samazināts ielu apgaismojums par 30-35%. No lielākajiem gaismas objektiem Rīgā gaismas nodzisa Rīgas Dzelzceļa tiltam, Vanšu tiltam, Latvijas Nacionālajam teātrim, kā arī daudzām organizāciju un uzņēmumu ēkām, vēsta Mellupe.

Latvijā Zemes stundas centrālais pasākums notika Rīgā, Latvijas Universitātes lielajā aulā - kora "Juventus" un Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" Zemes stundai veltītais koncerts. Arī citās Rīgas vietās kafejnīcās un krodziņos notika īpaši Zemes stundai veltīti pasākumi.

"Zemes stundā cilvēki no dažādām valstīm, kultūrām, reliģijām sanāk kopā, lai demonstrētu to spēku, kas mums kopīgi piemīt, kad domājam par šīs planētas nākotni. Zemes stunda un simboliskā gaismu izslēgšana ir atgādinājums, ka mēs varam rast veidus, kā veidot ilgtspējīgu planētas nākotni," norāda Endijs Ridlijs, viens no Zemes stundas dibinātājiem.

"Liels paldies ikvienam, kurš piedalījās, organizēja, atbalstīja Zemes stundu. Mēs ticam, ka šie bija svētki ikvienam dalībniekam un ceram, ka daudz videi draudzīgas idejas un apņemšanās tiks īstenotas šajā gadā," saka Jānis Rozītis, Pasaules Dabas Fonda direktors.

Zemes stunda nav enerģijas taupīšana vienas stundas laikā; tā ir daudz vairāk kā tikai viena stunda. Ikviens no mums var īstenot kā lielas tā mazas lietas, lai veidotu nākotni, kurā cilvēki dzīvo harmonijā ar dabu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!