Foto: PantherMedia/Scanpix

Aprīlī mediķi saņem vidēji astoņus izsaukumus, kad cilvēkiem pēc tā saukto legālo narkotiku lietošanas bijusi nepieciešama palīdzība, LTV raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Jāatgādina, ka augu maisījumus par "legāliem" gan vairs nevar saukt, jo pirms nedēļas kriminalizēta šo vielu tirdzniecība.

Aizvadītajā diennaktī "ātrā palīdzība" saņēmusi vismaz divus šādus izsaukumus, tomēr statistika vēl tiek papildināta ar pagājušās nakts notikumiem.

"Martā nebija ne dienas, kad šādu izsaukumu nebija," atzina Vītola. Kopumā iepriekšējā mēnesī slimnīcā nogādāti ap 200 "spaisa" lietotāju. Galvenokārt šie gadījumi bijuši Rīgā un vien ap 10 gadījumiem – reģionos.

Galvenokārt gan šie gadījumi saistīti ar pilngadību sasniegušiem augu maisījumu lietotājiem, nevis pusaudžiem.

NMPD pārstāve norāda, ka joprojām mediķu palīdzība joprojām ir nepieciešama ievērojamam šo vielu lietotāju skaitam, bet viņa izteica iespējamību, ka saistībā ar pirms nedēļas noteikto kriminālo atbildību par "spaisa" tirgošanu izsaukumu skaits turpmāk mazināsies.

Tāpat Vītola norādīja, ka ik pārdienas mediķi sastopas ar gadījumiem, kad šo augu maisījumu ietekmē pacienti kļūst agresīvi un apdraud apkārtējo un mediķu drošību. Pēdējais šāds gadījums piedzīvots Latgalē, kad 26 gadus veca vīrieša nogādāšanai slimnīcā mediķi lūguši policijas palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!