Foto: Publicitātes foto

Senioru rezidencē "Dzintara melodija" Rīgā, Jaunpils ielā 20, ar labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS), mūziķu un aktieru dalību tika aizsākta sociāla programma un atklāta senioriem paredzētā multisensorā istaba ar mērķi pievērst visas Latvijas sabiedrības uzmanību rūpēm par saviem vecāka gada gājuma tuviniekiem.

Kā portālu "Delfi" informē akcijas organizatoru pārstāve Inga Bite, šādi iedzīvotāji tiek aicināti rūpēties par senioru labsajūtu, fizisko un garīgo veselību, biežāk apciemojot, vienkārši piezvanot vai aktīvi pavadot laiku kopā ar saviem vecāka gada gājuma tuviniekiem.

Pasākumā ar Karīnas Tatarinovas, Žorža Siksnas un Vitas Baļčunaites līdzdalību atklāta un demonstrēta Latvijā pirmā multisensorā istaba senioriem. Tās nozīmi pasākuma laikā uzsvēra arī vadošais speciālists un profesors gerontoloģijā Jānis Zaļkalns, skaidrojot, ka tā galvenokārt paredzēta senioriem ar demenci, kuri bieži piedzīvo vientulības izjūtu, satraukumu un sensoro deprivāciju.

"Nav noslēpums, ka daudziem senioriem Latvijas sabiedrībā trūkst līdzcilvēku atbalsta, arī vienkāršu, sirsnīgu sarunu un uzmanības, tāpēc aicinām iedzīvotājus atcerēties par savām omītēm, vectēviem un citiem tuviniekiem, biežāk ar viņiem tiekoties, pavadot kopā laiku, pēc iespējas aktīvi dzīvojot un uzturot možu viņu garu," sacīja "Dzintara melodijas direktors Matīss Pudans. Viņš skaidro multisensorās istabas nozīmi: "Mums krāsas, smaržas, taustes izjūta un raita savu domu izteikšana šķiet pavisam pašsaprotamas lietas, bet vecumdienās šīs spējas diemžēl kļūst arvien vājākas un katrs maņu treniņš ir panākums, lai arvien uzturētu spirgtu domāšanu."

Viņš skaidro, ka pētījumos jau 70.gados tika atklāts, ka sensorai stimulācijai ir pozitīva ietekme uz vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuriem ir psihiskās veselības traucējumi. Stimulējot smadzeņu centrus, ir iespējams dažādot kairinātājus un sagatavot personu piedalīties ikdienas aktivitātēs. "Tāpēc programmas ietvaros arī rezidencē nolēmām nodrošināt plašu pasākumu programmu, lai rūpētos par senioru emocionālo labsajūtu un aicinātu akcijā iesaistīties arī visu sabiedrību," norāda Pudans.

"Vecāka gada gājuma cilvēki ir mūsu dzīvesgudrā vērtība, par ko nedrīkstam aizmirst. Tāpēc pozitīvi vērtējama arī uzņēmēju iniciatīva pievērst sabiedrības uzmanību attieksmei pret senioriem, lai nodrošinātu viņiem pēc iespējas labāku un ērtāku ikdienu. Investīcijas šādos nozīmīgos sociālās jomas projektos noteikti ir jāatbalsta un jāveicina arī turpmāk, jo interesi par šādu projektu attīstīšanu arī reģionos ir izrādījušas atsevišķas pašvaldības," uzskata Augulis.

Multisensorās istabas aprīkojumā ietilpst dažādas faktūras, taktilie paneļi, gaismas iekārtas, interaktīvie audio atskaņotāji, vestibulārās stimulācijas krēsls, burbuļsienas ar mainīgu krāsu, spīdošo optisko šķiedru kūļi, projektors dažādu ainu vizualizācijām, piemēram, senioru personīgajām un ģimenes fotogrāfijām, dabas ainavām, pilsētvides ainām, audio atskaņošanas iekārtas, kas iedarbojas uz skaņas sajūtām ar relaksējošiem skaņu ierakstiem, ierīču vibrācijas trokšņiem, vēja zvaniņiem un senioru pagātnes vai jaunības dienu mūziku, aromterapijas iekārtas, kuras ar smaržu palīdzību uzbur senioriem patīkamas un pazīstamas atmiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!