Foto: LETA

Noteikumus par Iekšlietu ministrijas (IeM) sistēmas iestāžu un Ieslodzījumu vietu pārvaldes (IeVP) amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm darbības un tās rezultātu novērtējamo kompetenču kopumu papildinās ar jaunu kompetenci - ētiskumu.

Par grozījumiem noteikumu projektā otrdien lēma valdība.

Ētiskuma kompetence ietver iestādes misijas, vērtību un ētikas principu pieņemšanu un ievērošanu, kā arī interešu konflikta nepieļaušanu un disciplīnas ievērošanu. Tāpat ētiskums paredz arī līdzdalību noziedzīgu nodarījumu atklāšanā valsts dienestā.

Grozījumi noteikumos tapuši, balstoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja informatīvo ziņojumu par korupcijas riskiem tiesībsargājošajās institūcijās un rekomendācijām to novēršanai. Tajā minēti uzdevumi pretkorupcijas rekomendāciju īstenošanai tiesībsargājošajās institūcijās. Personāla novērtēšanā ir dots uzdevums ieviest kārtību, atbilstoši kurai papildus citām kompetencēm vērtē arī amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi disciplīnas ievērošanu. Tāpat dots uzdevums realizēt ētiskumu un interešu konflikta nepieļaušanu, kā arī faktisko ieguldījumu korupcijas apkarošanā.

Paredzēts, ka noteikumu projekts ietekmēs aptuveni 14 143 amatpersonas gadā, tostarp 11 700 IeM sistēmas iestāžu amatpersonas un ierēdņu amatos pārceltās amatpersonas un 2442 Tieslietu ministrijas padotībā esošās IeVP amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!