Foto: Valsts kanceleja
Jau rīt, 26.aprīlī, visā Latvijā ļaudis apaus darba zābakus, uzvilks darba jakas un cimdus, un dosies dienu ilgā talkošanas akcijā kopā ar tikpat entuziasma pilniem līdzcilvēkiem, lai no drazām atbrīvotu kādu zaļo zonu vai mājas pagalmu, ceļmalu vai ezera piekrasti savā pagastā, ciemā vai pilsētā. "Delfi" apkopojis talciniekiem noderīgus faktus.

Piereģistrēts vairāk piesārņoto vietu nekā pērn


Šogad Lielajai talkai pieteiktas 1453 piesārņotas vietas jeb par 103 vietām vairāk nekā pērn. "Protams, visvairāk piesārņotu vietu reģistrēts Rīgā - pavisam 144 vietas, taču ievērojams skaits kopjamu punktu fiksēts arī Talsos, Dobelē un Ogrē," teic Lielās talkas mediju koordinatore Zaiga Puškina.

Iepazīties ar Lielajai talkai piereģistrētajām vietām iespējams talkas mājaslapā www.talkas.lv interaktīvajā kartē. Patiesībā iedzīvotāji atzīmēt piesārņotās vietas ar aicinājumu sakopt atkritumiem piedrazotos punktus tajā var atzīmēt joprojām.

Informācija par pašvaldību organizētajām talkošanām meklējama mājaslapās


Jāpiebilst, ka kartē nebūt nav fiksētas visas talkošanas vietas. Daļa pašvaldību ir paziņojusi par oficiālajām vietām un par tām vairāk var uzzināt, sekojot līdzi informācijai novadu un pilsētu mājaslapās. Piemēram, lai arī kartē Alūksnes novads ir "baltais punkts", mājaslapa www.aluksne.lv vēsta, ka iesaistīties sakopšanas darbos iedzīvotāji aicināti Jaunannas pagasta pastaigu takā "Bebru valstība", savukārt Jaunlaicenes pagastā tiks kopta baronu fon Volfu kapsētas teritorija un muižas parks.

Latvijas kultūrvēsturei nozīmīgu vietu sakopšana


Starp kultūrvēsturiski nozīmīgajām vietām, kuru sapošanā iedzīvotāji aicināti, pielikt savu roku, ir topošās dabas koncertzāles apkārtne Kocēnu novada Dikļos, kur 1.jūnijā noritēs vērienīgais latviešu Dziedāšanas svētku 150.gadskārtai veltītais pasākums. Te talkot ieradīsies arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš un ministrijas darbinieki, pulcējot ap 100 talkotāju.

Lielās talkas laikā tiks sakopta Nāves sala Ķekavas novadā. Te atrodas 1. pasaules kara kauju un Brīvības cīņu atcerei veltītais piemineklis, kuram pēc trim mēnešiem atzīmēs 90 gadujubileju. Nāves salā talkos aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis kopā ar karavīriem. Lielajai Talkai Nāves salā Nacionālie bruņotie spēki pieteikuši ap 60 cilvēku.

Vēstures interesenti aicināti uz Vaiņodes pagastu sakopt Bātes baznīcas (drupu) apkārtni - kapsētu, kur arī baronu apbedījumi. Talku rīko Vaiņodes novada muzejs. Šajā senajā svētvietā kristīti, iesvētīti un laulāti vaiņodiešu senči vairāk nekā 300 gadu ilgumā. Pašlaik vieta ir nesakopta, aizaigusi, izdemolēta un aizmirsta. Talka te sāksies plkst.10.00, nobeigumā - svecīšu iedegšana. Sakopt latviešiem nozīmīgu vēsturisku punktu interesenti aicināti arī Tartu, te talka noritēs 27. aprīlī plkst.13.00 latviešu kareivju un bēgļu kapos. Sakopšanu organizē Tartu Latviešu biedrība, sadarbībā ar Latvijas Universitātes profesori Janīnu Kursīti un vēstures pētnieku Pēteri Korsaku. Pasākumā dalību pieteicis Latvijas vēstnieks Igaunijā Juris Bone.

Savukārt Liepājā iedzīvotāji aicināti pielikt roku vienai no skaistākajām atpūtas vietām Liepājā -Beberliņu ūdenstilpes apkārtni Karostā. Talku organizē "BB wakepark". Talkotājus uzmundrinās ritmiska mūzika un silta tēja. Parka sakopšanā roku aicināti pielikt ļaudis arī Jēkabpilī - no zariem un drazām atbrīvot Mežaparku. Bet Madonā - talcinieki aicināti pulcēties uz pilsētas estrādes sakopšanu.

Starp talka.lv kartē atzīmētajām talkošanas vietām Rīgā, ir, piemēram, Redzes invalīdu sociālās aprūpes centrs "Jugla". Teritorija ap Gaiļezeru. Talka notiks arī Mežaparkā. Iedzīvotāji ierosina sakopt arī Andrejostas teritoriju, tāpat arī Lucavsalas teritoriju vairākās vietās.

Īpašās Rīga 2014 talkošanas aktivitātes


Atšķirībā no citiem gadiem, šoreiz "Lielā talka" īpaša, jo atsevišķas aktivitātes noritēs arī "Rīga 2014" programmas ietvaros un, proti, "Rīga 2014" un Lielās talkas pagalmu labiekārtošanas kustība. Tās ietvaros uzkops četrus Rīgas namu pagalmus. Visu ziemu tajos noritēja aktīvi sagatavošanās darbi.
Divi no pagalmiem atrodas Pārdaugavā - Vīlipa ielā 6 un Bērzupes ielā 31, bet pārējie divi - Daugavas labajā krastā, Grēdu ielā 1 un Lomonosova ielā 2.

Svarīgi! Atkritumi vācami sarkanajos maisos


Talkotājiem savāktos gružus jāber "Lielās talkas" nodrošinātajos sarkanās krāsas maisos, kas jau nogādāti Latvijas pašvaldībās (kopskaitā ap 500 000 maisu). Citas krāsas maisi netiks aizgādāti uz izgāztuvēm. Plānots, ka visi talkas laikā piepildītie maisi no sakoptajām vietām tiks aizvākti trīs nedēļu laikā.

Iedzīvotāji ierosina...


Protams, sakopt savu sētu un apkārtni varam ne jau vien īpaši organizētā "Lielās talkas" dienā. Kā liecina ieraksti kartē, Latvijā ir milzum daudz aizmirstu, piemēslotu stūrīšu, kuri lūgtin lūdzas pēc kādas čaklas rokas, kas drazas aizvāktu. Par to liecina arī iedzīvotāji ieraksti talkas.lv interaktīvajā kartē.

Rīgā, Malienas ielā "Beigts, melns kaķis aiz autobusa pieturas būdiņas, arī daudz pudeļu, un citu atkritumu."

Rīga, pie Gaiļezera: "Visapkārt Gaiļezeram ir ļoti piesārņots. Tai skaitā arī populārā pīļu/gulbju barošanas vieta ir pilna ar pudelēm un cigarešu izsmēķiem. Putni, domājot, ka tas ir kas ēdams, regulāri apēd kādus gružus."

Rīga, Mežaparka veloceliņš: "Veloceliņa malas bezatbildīgu pilsoņu smagi piecūkotas."

Daugavpils cietoksnis: "Priekš Cietokšņa ir nepareizi uzturēt tik daudz piemēslotu vietu. Visur ir atkritumi."

Liepāja, patversme "Lauvas sirds": "Nesen atvērta ir pašvaldības dibināta patversme "Lauvas sirds". Daudzi iedzīvotāji dodas apraudzīt un izstaidzināt patversmes iemītniekus tuvējā apkaimē. Āgrāk te bija mazdārziņi. Tagad tie ir pamesti un akārtne ir ļoti piemēslota. Lai ķepainis nesadurtos uz stikliem, uzskatu, ka šo vietu ir jāsakopj."

Rēzekne, pie Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra: "ARPC "Zeimuļs" stāvlaukumā, pie Pilskalna un blakusesošās upes, ir nepieciešama uzkopšana."

Limbaži, Cēsu iela: "Lūgums īpašniekam, negaidot talkas dienu, pastrādāt un sakārtot Cēsu ielas 1 namu. Skatu uz vecpilsētu grausts sabojā pamatīgi. Pie tam bīstamība ir ļoti augsta - stikli birst no otrā stāva uz trotuāru, vējš norāvis kartona ielāpus logiem."

Tukums: "Ļoti daudz un dažāda veida atkritumi. Izskatās, ka šī ir vieta, kur tukumnieki izved sev nevajadzīgas lietas un apzināti piesārņo mežu."

Pie Daugavas Ogrē: "Dzērāji un zvejnieki regulāri atstāj drazu. Pudeles plēš uz nebēdu. :("

Sigulda: "Neapzinīgi tautieši piemētājuši abas ceļa malas ar sadzīves atkritumiem 150 metru garumā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!