Foto: F64
Sabiedrības iniciatīvu platformā "manabalss.lv" sākta iedzīvotāju parakstu vākšana par iniciatīvu ievērot Latvijas starptautiskās saistības un nodrošināt aizsardzības finansējumu 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Iniciatīvas autori - Latvijas Transatlantiskā organizācija, Austrumeiropas politikas pētījumu centrs un Baltijas Melnās Jūras Alianse aicina Saeimu apstiprināt Aizsardzības ministrijas sagatavoto likumprojektu un rīcībplānu aizsardzības budžeta palielināšanai līdz 2% no IKP līdz 2020.gadam.

Autoru ieskatā, tas veicinās valsts aizsardzības spēju mērķtiecīgu paaugstināšanu un ļaus izpildīt starptautiskās saistības NATO kolektīvās aizsardzības ietvaros, kā arī radīa pamatu militāro spēju ilgtermiņa attīstības projektu īstenošanai.

Lai nodrošinātu starptautisko saistību ievērošanu, Saeimai jāapstiprina šā gada martā iesniegto Aizsardzības ministrijas likumprojektu un rīcībplānu par finansējuma apjoma valsts aizsardzībai noteikšanu, bet Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai jāievēro tā konsekventa ievērošana un starptautisko saistību izpilde, norādīts vietnē "manabalss.lv" ievietotajā iniciatīvā. Līdz šim iniciatīvu jau parakstījuši 455 cilvēki.

"Pakāpeniski un konsekventi palielinot finansējumu aizsardzības budžetam un panākot, ka līdz 2020.gadam 2% no IKP tiek novirzīti aizsardzībai, Latvija izpildītu starptautiskās saistības, ko uzņēmāmies pirms desmit gadiem iestājoties NATO. Tādējādi arī tiktu mazināts nacionālās drošības apdraudējums. Savukārt, paplašinot militārās drošības infrastruktūru, tiktu stiprināta Nacionālo bruņoto spēku kapacitāte," norāda iniciatīvas autori.

"Delfi" jau daudzkārt vēstījis, ka šogad Latvijas aizsardzības budžets ir vien aptuveni 0,91% no IKP un arī nākamgad aizsardzībai novirzītais valsts budžeta finansējums, visticamāk, nesasniegs pat 1% IKP. Saistību nepildīšanu pret NATO Latvijai un arī Lietuvai pēdējos gados bieži pārmet Igaunijas amatpersonas.

2% IKP lielu finansējumu aizsardzības jomai Latvijā plānots sasniegt tikai 2020. gadā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!