Šodien un rīt ventspilnieki un pilsētas viesi varēs apskatīt vairāk nekā 20 starptautiskajās mācībās "Open Spirit 2014" iesaistītos kuģus no 13 valstīm un divām starptautiskām mīnu kuģu grupām, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Kuģi Ventspils ostas promenādē apskatei būs atvērti no plkst.13 līdz 16.
Savukārt sporta mīļotājiem rīt, 11.maijā, būs iespēja vērot kuģu komandu sacensības futbolā, kas notiks sporta halles "Pārventa" futbola laukumā. Par mācību tradīciju kļuvušajā futbola turnīrā piedalīsies Latvijas, Dānijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Beļģijas, Vācijas, Lietuvas, Francijas un Zviedrijas jūrnieki.

Jau ziņots, ka no 9.maija līdz 22.maijam Latvijas teritoriālajos ūdeņos notiek starptautiskās Jūras spēku mācības "Open Spirit 2014", kuru mērķis ir meklēt un iznīcināt Baltijas jūras dzelmē no kara saglabājušos sprādzienbīstamos priekšmetus.

Gadskārtējo mācību, kuras rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm, uzdevums ir attīrīt kuģošanas ceļus un zvejošanas rajonus no jūras dzelmēs palikušajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, tādējādi samazinot iespējamos riskus. Starptautiskā operācija palīdz pilnveidot štābu, mīnu kuģu un to ūdenslīdēju - atmīnētāju komandu sadarbību un savietojamību, taktiku un procedūras.

Latvijas Jūras spēku flotiles vadītajās mācībās piedalīsies 26 kuģi, piecas ūdenslīdēju komandas un štābu personāls no 13 valstīm, kā arī divām mīnu kuģu vienībām - Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) un NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas. Mācību norisei sekos arī militārie novērotāji Turcijas un Ķīnas.

Mācību aktīvā - jūras - fāze noritēs no 12.maija līdz 22.maijam Irbes jūras šaurumā, kā arī Latvijas rietumu piekrastē netālu no Liepājas, kur darbosies kuģu ūdenslīdēju - atmīnētāju grupa.

Pēdējo reizi mācības "Open Spirit" Latvijas teritoriālajos ūdeņos notika 2011.gadā.

Video autors - Vladislavs Podvinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!