Krišnaītus nosaukt par reliģisku organizāciju vai, vēl ļaunāk, par sektu ir liela kļūda vai pat apzināta provokācija.

Krišnaītisms ir filosofijas, reliģijas, parašu un vēsturiskās pieredzes saglabāšanas un skološanas biedrība. Katrs tur atrod savu daļu - to daļu, kas viņam ir lemta.

"Šajā biedrībā biju iesaistīts desmit gadus," stāsta mans sarunu biedrs. "Nu jau esmu no tā atgājis. Neesmu no viņas vairs atkarīgs. Tāpēc varu objektīvi un patiesi par to pastāstīt Latvijas sabiedrībai."

Reliģiskie teksti un rituāli pirmajā brīdī šeit liekas paši svarīgākie. Dziļāk ieskatoties, te valdošā loma piešķirta senas civilizācijas uzkrātām zināšanām došanas mākslā. Tās aptver civilizācijas rītausmas atmiņas. Zināšanas medicīnā, higiēnā un savstarpējās attiecībās.

Veģetārisms ir palīglīdzeklis ieaudzināt līdzjūtību, iecietību pret cilvēku, dzīvnieku un citām ticībām.

Gadsimtiem izstrādātie paņēmieni biedrībai ļauj palīdzēt narkomāniem, alkoholiķiem un bijušajiem cietumniekiem. Rituāli ir labs palīgs indivīdu un sabiedrības ārstēšanā pret depresiju.

Ēdiena pagatavošanas un uzglabāšanas kanoni ietver visas mūsdienu medicīnas un sanitārijas prasības. Piemēram, ticības kanoni aizliedz pagatavotos ēdienus glabāt nākamajai dienai. Izņēmums ir saldumi ar augstu cukura un žāvēšanas līmenī, tādējādi ir izslēgta produkta bojāšanās iespējamība.

Neizlietotais ēdiens vakaros tiek pārdots tempļa kalpotājiem un viesiem par pašizmaksas cenu.

Dzert dzērienu bērniem māca tā, ka lūpas nepieskaras traukam - glāzei, krūzei un pudelei. Tas novērš infekcijas nodošanu otram caur traukiem un šķidrumiem.

Biedrība nesaņem materiālu palīdzību no Indijas organizācijām. Līdzekļus tā iegūst no literatūras, kosmētikas, bižutērijas un ēdnīcas - kafejnīcas darbības. Arī no ziedojumiem. Tieši ziedojumi, rīsu, putraimu un citu produktu veidā ļauj viņiem jau gadiem ilgi organizēt sabiedrisko ēdināšanu grūtībās nonākušajiem cilvēkiem.

Vai krišnas apdraud citas ticības Latvijā? Teikšu, ka nē. Krišnām nav vienota garīgā līdera. Tāpēc pārstāvēt savu organizāciju, kā to dara Romas pāvests vai Dalailama, viņi nevar. Te valda skolotāja kults. Tas ieaudzina bērnos cieņu pret vecākiem cilvēkiem un skolotājiem.

Viņu popularitāti bremzē veģetārisms. Arī ziemeļniekiem nepieņemamais ģērbšanās stils, kas paredzēts siltajam klimatam. Liels mīnuss cilvēku piesaistē ir liegums dzert kafiju un īsto (melno) tēju. Ziemeļu tautām tas neder.

Tieši šie faktori nekad neļaus krišnām ieņemt sabiedrības garīgās vadības galveno lomu. Kaut gan krišnas ir āriešu reliģijas tiešie turpinātāji.

Izlasot krišnu galveno reliģiski-filosofisko grāmatu Bhagavat-Gita un viņu skaidrojošās grāmatas Šrimad Bhagavatam, lasītājs iegūst senās austrumu civilizācijas zināšanas.

Valodas skaistums, domu dziļums ir pārsteidzošs. Gleznās izveidotās pozas un stils liek saprast, no kurienes nākušas kristietiskās gleznas kanoni. Arī kristietiskās tēzes ir līdzīgas. Tikai daudz dziļākas un plašākas. Tūkstošiem gadus vecie raksti stāsta par lietām, kas tika nosauktas, atklātas un formulētas pirms kādiem 300 līdz 400 gadiem.

Mani pārsteidza,ka Krišnu cermoniju telpā cilvēki var uzturēties ar citu ticību aksesuāriem. Jo viena no viņu prasībām ir visiem cienīt citu ticību cilvēkus.

Hare Krišna!

Sūtiet savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti restorāna apmeklējumam.

Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!