Foto: DELFI
Pēc pavasarī sāktās satelītkanālu šifrēšanas pārtraukšanas Krievija atkal daļēji atsākusi to šifrēšanu, neļaujot ikkatram tos skatīties bez maksas, informēja Satiksmes ministrijā (SM).

"Ņemot vērā satelītu tehnoloģijas darbību, var secināt, ka televīzijas programmas, kas nav kodētas un kurām piekļuvi nenodrošina kāds komersants, ir brīvi uztveramas, ja gala lietotājam ir attiecīgs tehniskais aprīkojums. Līdz ar to Krievijas televīzijas programmas, kuras tiek izplatītas nekodētā veidā ar satelīta palīdzību, iespējams uztvert Latvijas iedzīvotājiem. Šāda situācija ir fiksēta šā gada pavasarī, tomēr pēdējā laikā ir vērojama tendence, ka vairāki kanāli atkal tiek kodēti un brīvi pieejamie samazinās," informēja SM.

Jau ziņots, ka Krievijas valdība aprīļa sākumā bija devusi rīkojumu noņemt šifrēšanu visiem 22 valstij piederošajiem satelīttelevīzijas kanāliem, kas jebkuram interesentam ar visvienkāršāko satelītuztvērēju ļauj tos bez maksas skatīties, sarunā ar biznesa portālu "Nozare.lv" apstiprināja Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas (LEKA) valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muuls.

Visiem maksas satelītkanāliem raksturīgā signāla šifrēšana noņemta šī gada aprīļa sākumā un, visticamāk, skaidrojama ar faktu, ka ap šo laiku Ukrainā pārtraukta Krievijas kanālu virszemes apraide. Šādi Krievija centusies saglabāt savu ietekmi Ukrainas, kā arī citu valstu informācijas telpā.

Nešifrētu signālu tādējādi iespējams uztvert jebkuram iedzīvotājam arī Latvijā, ja vien viņam ir attiecīgas tehniskās iespējas, un neierobežoti vērot 22 Krievijas valdībai draudzīgos televīzijas kanālus. Muuls bilda, ka par šo faktu laicīgi brīdinājis arī Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP), no kuras nekāda reakcija nebija sekojusi. Vienlaikus viņš atzina, ka Latvijā pret šo Krievijas soli īsti nekā nevar pretdarboties.

Muuls kritizēja NEPLP lēmumu uz trīs mēnešiem aizliegt kanāla "RTR Rossija" retranslāciju. Viņaprāt, daudz efektīvāk būtu bijis aizliegumu noteikt uz septiņām vai pat trim dienām, kas būtiski traucētu telekompānijas reklāmas darījumiem. Turpretī pieņemtais - daudz ilglaicīgākais - aizliegums mudinājis skatītājus meklēt alternatīvus risinājumus, kā tikt pie atņemtā satura.

Jau ziņots, ka NEPLP aprīlī pieņēmusi lēmumu uz trim mēnešiem ierobežot TV kanāla "Rossija RTR" retranslāciju Latvijā. NEPLP izplatītajā paziņojumā norādīts, ka, "izskatot administratīvo lietu par iespējamo Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumu Latvijas teritorijā retranslētās programmas "Rossija RTR" saturā, NEPLP pieņēmusi vienbalsīgu lēmumu aizliegt retranslēt programmu "Rossija RTR" Latvijas teritorijā trīs mēnešus no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas".

"Pārbaudot "Rossija RTR" ierakstus no 2014.gada 2.marta līdz 17.martam, NEPLP konstatēja, ka programmas ziņu un citos raidījumos ir ietverta informācija, kas pārkāpj Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu."

Šāda informācija programmā "Rossija RTR" tikusi atspoguļota regulāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!