Haminas Tattoo ir katru otro gadu organizētais Starptautiskās militārās muzikas festivāls. Šoreiz mazajā Somijas pilsētā Haminā bija ieradušies orķestri no Krievijas, Vācijas, Norvēģijas, Vācijas un tālās Japānas.

Saules zemes Pašaizsardzības spēku orķestris Eiropā ieradās pirmo reizi. No Somijas puses piedalījās visi armijas spēku veidu miltārie orķestri.

Šoreiz es netiku pasākuma "centrā". Tāpēc Latvijas cilvēki ,tāpat kā es , neredzēs uz pasākumu uzaicinātos goda viesus. Tie bija minēto valstu sūtņi, miltārie atašeji, delegāciju vadītāji, Haminas vadība, Armijas augstākie komandieri un pasākuma mecenāti. Man nācās šo "krupi norīt".

Latvijā piedalījos Romas pāvesta Jāņa Pāvila II, Anglijas karaliens Elizabetes II, Nīderlandes karalienes sagaidīšanas svinīgajās cermonijās. Arī Izraēlas bijušā prezidenta svinīgajā sagaidīšanā, kura man palika prātā ar savu nepieredzēto drošības pasākumu kopumu. Tiku pie abu ASV prezidentu - Bila Klintona un Džordža Buša jaunākā - ziedu nolikšanas cermonijas Brīvības pieminekļa pakājē. Bija tas gods būt klāt Japānas imperatora vizītes laikā. Vēl bija Itālijas, Uzbekistānas, Mongolijas, Ukrainas, Tadžikistānas un citu valstu prezidentu sagaidīšanas pasākumi. Arī Somijas prezidenta Sauli Nīnisto (Sauli Niinstö) sagaidīšanu pie Melngalvju nama.

Varu teikt droši vienu. Nekad Latvijas prezidenta preses dienesta pārstāvji nelika akreditētiem žurnālistiem pasākuma dalībniekus fotogrāfēt no aizmugures, lai neteiktu vēl rupjāk. Būtu labi, ja Haminas Tatto organizētāji nosūtītu attiecīgos cilvēkus uz pieredzes apmaiņu pie mūsu Saeimas drošības dienesta un Prezidenta kancelejas pārstāvjiem.

Sapratu vēl vienu rūgtu patiesību. Ja tu nezini angļu valodu vai attiecīgās valsts mītnes valodu, tu neesi cilvēks. Pat ja atrodies ES.

Tomēr pasākuma unikalitāte mīkstināja šo bēdīgo pārpratumu.

Biju izbrīnīts, ka droši apsārgātā apļa vidū, pirms pasākuma sākuma, ieraudzīju uz divriteņa braucošo vietējo pareizticīgās baznīcas zvaniķi Alekseju. Viņš ir vietējais patriots un Haminas pilsētas vēsturisko artefaktu kopējs. Viņa loma atklājās tikai vēlāk.

Cermoniju kā vienmēr sāka vietējie ieroču brālības ASEKERHO- 93 biedri. Cariskās Krievijas formā tērpti, viņi veica cermonijas atklāšanas zalvi no Pētera I laika lielgabala. Šogad šāviens bija pamatīgs.

Skanot maršam, laukumā braši iesoļoja visi militārie orķestri. Katru orķestri pavadīja somu karavīrs, kas pārvalda attiecīgās valsts valodu. Tam seko svinīgās uzrunas,kuras laikā pilsētas valdība sveica visu valstu orķestrus.

Tika atskaņoti vairāki kopmarši. Sekoja negaidīti varens maršs. Dzirdu melodiju, kura nepārprotami satur Alekseja Ļvova sacerēto cariskās Krievijas himnu "Dievs sargi ķeizaru" (Bože carja hraņi). Sajūta bija fenomenāla. Astoņu orķestru basu taures un lielās bungas sit kopēju takti. Grand šauteņu dārdi un skan pareizticīgās baznīcas zvanu skaņas -Alekseja nopelns. Ja nemaldos, atskaņo dižākā komponista, Pētera Čaikovska, Kronēšanas maršu, kas sarakstīts par godu Aleksandra III kronēšanas cermonijai. P.Čaikovskim šī melodija bija ieausta vairākos darbos. Arī vienā no viņa slavenākajām simfonijām.

Pēc Krievijas boļševiku apvērsuma šis maršs bija aizliegts visā bijušajā PSRS un viņu pakļautībā esošajās valstīs gandrīz 80 gadus. Ļoti ceru, ka pasākuma organizētāji pacentās šo unikālo mākslas izpildījumu ierakstīt. Jo šādā veidā atskaņot to nevar nevienas atsevišķas valsts pat labākās konservatorijas orķestris. Dalībnieki, skatītāji, visa Somija ir pelnījuši, lai par šo šedervu uzzinātu visa muzikālā pasaule. Gan fotogrāfijās,gan skaņu ierakstos. Šis atskaņojums ir nemateriālās vērtības pērle.

Pēc tam sekoja atvadu marši,kad orķestri veicot goda apli, aizsoļoja no laukuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!