Foto: LETA
Latvijas premjere Laimdota Straujuma (V) Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, kura pirmdien, 18.augustā, ierodas Latvijā, lūgs atbalstu NATO sabiedroto ilgstošai klātbūtnei Baltijas valstīs, to par svarīgāko jautājumu atzīst arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Straujuma intervijā Latvijas Radio sacīja, ka tikšanās laikā Merkelei lūgs to, kas Latvijai ir ļoti svarīgi, proti, atbalstu NATO samitā Velsā, sabiedroto pastāvīgu, ilgstošu klātbūtni Latvijā. "Tas ir kaut kas līdzīgs preventīviem pasākumiem, lai novērstu tādu vai citādu Krievijas interesi Latvijā un Baltijā," skaidroja premjere.

Viņa gan bilda, ka nav runa par NATO bāzes izvietošanu, bet ilgstošu klātbūtni.

Drošību kā svarīgāko sarunas tematu intervija Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta panorāma" minēja arī Rinkēvičs. Viņš sacīja, ka no Merkeles vēlas saņemt apliecinājumu, ka NATO klātbūtne Baltija būs ilgstoša un Latvijā uzturēsies arī citu Eiropas Savienības valstu karavīri. Šobrīd Latvijā atrodas ASV karavīri.

Riknēvičs bilda, ka izredzes karaspēka izvietošanai ir labas, jo ES amatpersonas pēc notikumiem Ukrainā saprot, ka NATO 5.pants, kurā atrunāta kārtība karavīru ievešanā, nav jāsaprot tikai ar tiešiem uzbrukumiem, bet jāskata plašāk.

Merkeles vīzītes laikā apspriedīs arī ekonomiskos jautājumus un Krievijas ieviestās sankcijas.

Jāatgādina, ka Merkele Latvijā ieradīsies pirmdien, 18.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!