Foto: PantherMedia/Scanpix
Iespēju doties uz Ukrainu karot Krievijas pusē var norādot caur Krievijas vēstniecību, atsaucoties uz vairākiem Latgalē sastaptiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri plāno kļūt par Krievijas algotņiem Ukrainā, svētdien vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Neviena no radikāli noskaņotām politiskām grupām Latvijā neatzīst, ka tieši nodarbotos ar karotāju vervēšanu. To atbalsta, piemēram, Vladimira Lindermana nacionālboļševiki, vēsta raidījums. Tatjanas Ždanokas vadītajā Krievu savienībā saka, ka saprotot tos Latvijas iedzīvotājus, kuri grib braukt karot Austrumukrainā, lai aizstāvētu tur krievus.

"Panorāma" vēsta, ka interesentu vidū ir arī Saskaņas partijas aktīvisti. Viņi, neatklājot savu identitāti, LTV izstāstīja, ka Krievijas vēstniecības darbinieki esot gatavi ātri vien nokārtot dokumentus un arī samaksāt par došanos uz Ukrainu.

Raidījums uzrunājis vairākus vīriešus, kuri gatavi doties karot Krievijas pusē. Sergejs, kurš nevēlas, lai kameras rāda viņa seju, stāsta, ka dokumentus jau ir iesniedzis, un braukt uz Ukrainu varot kaut vai tūlīt. Viņš stāsta, ka solītais atalgojums par katru nogalināto ir pusotrs tūkstotis eiro. Dmitrijs, kurš arī plāno doties karot uz Ukrainu Krievijas pusē, saka, ka "vienkārši ir jāatsakās no [Latvijas] valsts pilsonības, tev uzreiz vēstniecība dod biļetes, un tu brauc uz Krieviju."

"Ja Saskaņas centrs, krievu partijas, atkal paliks zem borta, tad man šeit valstī vispār nav ko darīt. Mani šeit nekas netur," raidījumā saka Dmitrijs.

Drošības policijā Latvijas Televīzijai sacīja, ka tā no dažādiem avotiem regulāri iegūstot informāciju par iespējamu Latvijas iedzīvotāju došanos karot uz Ukrainu. "Pamatojoties uz iegūtās informācijas analīzi, tiek veiktas pretizlūkošanas un operatīvās darbības, lai novērstu potenciālos riskus, ko var radīt Latvijas iedzīvotāju pievienošanās nelikumīgiem kaujinieku grupējumiem ārvalstīs. Vienlaikus Drošības policija ir uzsākusi kriminālprocesu pret trim Latvijas iedzīvotājiem, kuri internetā izplatītos videomateriālos aicina citas personas doties uz Ukrainu un iesaistīties tur nelikumīgās darbībās," norāda Drošības policija.

Jau vēstīts, ka Drošības policijā ir sākti vairāki kriminālprocesi par Latvijas pilsoņu došanos karot uz Ukrainu. Šobrīd ziņas ir par diviem Latvijas pilsoņiem un vienu nepilsoni, kuri pievienojušies prokrieviskajiem separātistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!