Foto: DELFI

Latvijas pilsone Laila Brice jau četrus gadus nespēj atgūt savu meitu Katrīnu, kuru apstākļu dēļ atņēma Lielbritānijas dienesti, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Laila Brice Lielbritānijā ieradās 2007. gada nogalē. Par spīti valodas sliktajām zināšanām, viņa nākotni redzējusi gaišās krāsās. Pēc neilga laika Lailai Londonā pievienojās vecākā meita Maija.

"Mums bija cilvēku rekomendācijas. Teica, ka ģimenes sargā pabalsti, ka būsim aizsargāti no visām pusēm, un bērnam viss būs labi. Solīja, ka šajā valstī ir augsts sociālās aizsardzības līmenis," raidījumā teica Brice.

2008. gadā Londonā pasaulē nāca viņas meita Katrīna. Esošā situācijā Lailai nācās strādāt smagi un nepārtraukti. Lielu palīdzību audzināšanā sniedza vecākā meita Maija. "Svešā valstī, vietā, kur nezini angļu valodu, mans sargs bija mana meita Maija," sacīja Laila.

2010. gada 5. marta diena būtiski mainīja Brices dzīvi. Neilgi pirms tam darbu uzteica auklīte, tādēļ jaunāko meitu pieskatīja vai nu Laila, kas lielākoties strādāja no mājām, vai meita.

Taču 5. martā viņa saņēma negaidītu zvanu no priekšnieka. Meita Maija toreiz bija universitātē, tāpēc Laila piezvanīja draudzenei, lai viņa pieskatītu meitu. Lailas priekšnieks turpināja nepārtraukti zvanīt, saucot darbā, bet draudzene kavējās sastrēgumā, tādēļ, pārliecinoties, ka meitiņai nekas slikts nenotiks, Laila devās uz redakciju. Laila tagad nožēlo, ka aizbrauca, taču toreiz baidījās, ka varētu zaudēt darbu. Baidījās, ka atlaidīs. 

Taču ļaunākais bija tikai priekšā. Pēdējā laikā viņai pasliktinājušās attiecības ar mājas īpašnieku, kurš sūdzējās par mazās meitas trokšņošanu. Viņš pēc Lailas aizbraukšanas iegāja mājās un ieraudzīja meitu vienatnē, tāpēc izsauca policiju.

"Labāk būtu salauzusi kāju uz kāpnēm un neaizietu. Mani arestēja pie mājas, Uzlika rokdzelžus," atceras sieviete.

Nakti Laila pavadīja cietumā. Mazā Katrīna kopš tā laika atrodas dienestu un audžuvecāku rokās. Lailai ar meitu ļauts tikties tikai retos gadījumos ar speciālām atļaujām.

"Es nolādu to dienu, kad es aizbraucu uz šo valsti. Es nekad to sev nepiedošu. To, ko pēc tam ar viņu izdarīja, ir noziegums. Tā ir elle," sacīja Laila.

Jau vairāk nekā četrus gadus Laila cīnās ar Lielbritānijas varasiestādēm, lai atgūtu meitu. Viņa Eiropas Parlamentam nosūtīja petīciju, kurā uzskaitīja pārkāpumus. Raidījumā aicinātie eksperti norādīja, ka Lielbritānijā ir daudz gadījumu, kad notiek piespiedu adopcija.

Belinda Makenzī, "Association of McKenzie friends" līdzpriekšsēdētāja, labi pārzina situāciju un uzskata, ka meitu Lailai atņēma nepamatoti.

Lai arī policija norāda, ka Laila esot vientuļā māte, kura strādā stresa pilnos apstākļos, atzinumā teikts, ka māte meitu neapdraudot un var saņemt atpakaļ tajā pašā dienā. 

Pašvaldības un sociālie dienesti esot bieži ieinteresēti atstāt bērnus sev. "Pirms neilga laika biju tiesā, kur lietuviete cīnās par savām tiesībām. Tiesā teica, ka viņa ir uz garīgās saslimšanas robežas. Taču tādā situācijā viņa ir tieši meitas atņemšanas dēļ. Tā ir ļoti viltīga situācija," atzīst Makenzī.

Eksperte pieļauj, ka papildus darbinieku noslodzei un nepietiekamai kvalifikācijai pastāv arī darbinieku bailes atdot atpakaļ bērnu tām ģimenēm, kur patiešām ir vardarbība. Problēmas radot arī sistēma, kas rada sazvērestības teorijas par audžuģimeņu ieinteresētību iegūt bērnus.

Laila Katrīnu nav redzējusi jau vairāk nekā gadu. Pēdējo četru gadu notikumi uz visiem laikiem mainījuši viņas dzīvi. "Viņa neko nezina par savu dzīvi un identitāti. Nezina valodu, runā tikai angļu valodā," teica Laila.

Raidījums atzīmē, ka Katrīna ir Latvijas pilsone.

Raidījuma studijā esošie eksperti norādīja, ka Lielbritānijas situācija Latvijā nevarētu notikt, jo Latvijā trūkst audžuvecāku, un bērni gaida audžuģimenes, nevis otrādi.

Reinis Bērziņš, Valsts prezidenta padomnieks, norādīja, ka šī situācija ir labi zināma. "Pirmais secinājums - citas valsts jurisdikcija. Otrais – tā ir ES valsts, kur ir noteikta kārtība. Lielbritānija zināma kā stingra valsts bērnu tiesību kontekstā. To, vai pārkāpums ir vai nav smags, nosaka tiesa. Mūs uztrauc, ka pagājuši četri gadi, un situācija nav atrisinājusies mazās meitas labā," viņš norādīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!