Foto: LETA
Vairāki Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) biedri iebilst pret sestdien notikušajā atkārtotajā ārkārtas kongresā ievēlēto valdi, informē atsevišķi LMS pārstāvji.

"Uzskatām, ka šis kongress noritēja nedemokrātiski, neinformējot LMS biedrus par Augstākās tiesas lēmumu un pārkāpjot LMS biedru tiesības izvirzīt un balsot par izvirzītajiem kandidātiem. LMS nākotne ir apdraudēta," rakstīts Solveigas Vasiljevas, Ivonnas Veinhertes, Ievas Kalniņas, Romualda Geikina-Geimana un Lilijas Dineres paziņojumā presei.

Vasiļjeva pastāstīja, ka pati neturpinās rīcību pret pašreizējo Igora Dobičina vadīto valdi, jo tas aizņemot pārāk daudz laika un resursu. Viņa gan nevarēja atbildēt, ko darīs citi savienības biedri.

"Vai tāda Mākslinieku savienība, par kādu tā kļuvusi šobrīd, vairs attaisno savu nosaukumu, vai tā vairs spēj pildīt nepieciešamās funkcijas, lai eksistētu?" daloties savās pārdomās par jaunievēlēto valdi, jautāja gleznotāja Silvija Meškone.

Māksliniece paskaidroja, ka Mākslinieku savienības uzdevums būtu nodrošināt tās biedriem normālu radošo darbu, iespēju piedalīties izstādēs un sociālo aizsardzību.

"Šobrīd Latvijas Mākslinieku savienības vizītkarte ir sarūsējuši dzelži pie ieejas un tualetes pods vestibilā, māksliniekus aizskarošas prezidenta uzrunas izstāžu atklāšanās. Par necieņu pret mākslinieku darbu liecina arī gleznu izvietojums izstādēs, absolūta nerēķināšanās ar to īpašo specifiku," norādīja Meškone.

Savienības kongresam, pēc viņas domām, jālemj par līdzekļu piesaisti un to mērķtiecīgu izmantošanu. Tam jādiskutē arī par savienības veidu un formu tālākā gaitā, jo tāda, kāda tā ir patlaban, tā vairs nevar eksistēt, uzskata māksliniece. Kongresam jālemj arī par savienības kopīpašuma, bet galvenokārt par Nacionālā krājuma un visu pārējo mākslas darbu likteni.

"Vai šādā veidā ievēlēta valde un tās priekšsēdētājs spēs pasargāt Nacionālo krājumu un citus mākslas darbus no izvazāšanas? Šobrīd tas jau ar neapdomīgu kongresa lēmumu ir pievienots pārējam LMS īpašumam vienotā veselumā, faktiski pielīdzināts interjera un citam inventāram," skaidroja Meškone.

LMS biedri pastāstīja, ka uz atkārtoto ārkārtas kongresu bija ieradušies tikai ap 150 no 890 LMS biedriem. Zālē bijuši ap 80% vecākās paaudzes mākslinieku, kā arī ap 20% vidējās paaudzes mākslinieku. Jaunākās paaudzes LMS biedri kongresā neesot piedalījušies.

Kad LMS biedri mēģinājuši skaidrot Augstākās tiesas sprieduma būtību, kādēļ LMS vadība un valde pirms trim gadiem iecelta nelikumīgi, un pieteikt citus kandidātus sapulces vadītājam, tie neesot tikuši pielaisti pie mikrofona, jo tos apsargājis Dobičina nolīgts apsargs, kas fiziski aizskāris pieteicēju.

Saskaņā ar Dobičina izveidoto dienas kārtību pirmais balsojums bijis par visu trīs gadu laikā nelikumīgi pieņemto lēmumu legalizēšanu. Biedri nav bijuši informēti, kas tie ir par lēmumiem, jo nav ar tiem iepazīstināti. Noticis arī balsojums par statūtu izmaiņām, kuras arī jau bija sagatavojis Dobičins. Arī ar tām biedri savlaicīgi neesot tikuši iepazīstināti.

"Biedriem lielā steigā bija jāpieņem pilnīgi neizvērtētas, juridiski neizskaidrotas statūtu izmaiņas, kas var būtiski ietekmēt LMS piederošo īpašumu likteni," paskaidroja LMS biedri.

Arī balsu skaitīšanas procedūra, pēc viņu domām, notika neskaidri. Par balsojumiem kongresa pārstāvjiem tika ziņots par "vairākums" vai " mazākums", bez "atturas". Pēc tam norisinājusies valdes un tās priekšsēdētāja amata kandidātu izvirzīšana. Dobičins paziņojis, ka seši no piedāvātajiem kandidātiem jau izvēlējušies viņu par prezidentu un viņi kopā sagatavojuši savu uzstāšanos. "Izrādās, ka viens no šiem sešiem valdes kandidātiem, Tālivaldis Muzikants, ir arī balsu skaitītājs," skaidroja mākslinieki.

Jau ziņots, ka "kašķīgā sapulcē" pārvēlēta Mākslinieku savienības valde un valdes priekšsēdētāja amatu saglabājis tēlnieks Dobičins.

Dobičins  iepriekš stāstīja, ka LMS kongress noritējis demokrātiski un visiem savienības pārstāvjiem esot ļauts izteikties.

Vasiļjeva iepriekš norādīja, ka Augstākās tiesas spriedumā atzīts, ka 2011.gadā toreizējā valdes priekšsēdētāja Mārtiņa Heimrāta vienpersoniski sasauktais kongress bijis nelikumīgs un līdz ar to arī visi tajā pieņemtie lēmumi ir nelikumīgi, tostarp ievēlētā valde un tās priekšsēdētājs, par kuru tolaik tika ievēlēts Dobičins.

"18.oktobrī, pirmajā sasauktajā ārkārtas kongresā, man tika atslēgts mikrofons un brutālā veidā liegta iespēja atnākušos LMS biedrus informēt par Augstākās tiesas lēmumu," pastāstīja Vasiļjeva, tāpēc viņa aicina pievērst uzmanību notikumiem LMS kā spilgtam gadījumam, kad likumu nepilnības ļāvušas organizācijas vadībai darboties savās, nevis visu LMS biedru interesēs.

Dobičins apšauba Vasiļjevas teikto, sakot, ka pašlaik ir "citi laiki un demokrātiskā ceļā ievēlēta jauna valde". Viņš skaidroja, ka Vasiļjevai, tāpat kā pārējiem LMS pārstāvjiem, kongresa laikā ir bijis ļauts izteikties, vienīgi "starpsaucieni nav bijuši vietā", tāpēc ticis regulēts izteikšanās process.

"Vasiļjevai bija iespēja skaidrot savu nākotnes redzējumu kā izvirzītajam valdes kandidātam," sacīja Dobičins. Vasiļjevas pārstāvētās puses neapmierinātību ar LMS notiekošo Dobičins skaidroja ar to, ka "katrs LMS pārstāvis redz sevi kā ļoti izcilu un ievērojamu", kā rezultātā "katrs mēģina savu super ego aizstāvēt, kā var".

Komentējot tiesas lēmumu, Dobičins sacīja, ka tā aktualizēšana pašlaik "ir ļoti jocīga", jo teorētiski tas izklausās pamatoti, bet reāli tas pašlaik neko nevar ietekmēt, jo "pagātnē notikušās izstādes nevar atcelt un uzgleznotās gleznas izdzēst".

1.novembra ārkārtas kongresā tika ievēlēta LMS valde septiņu cilvēku sastāvā. Tajā turpmāk strādās Inguna Irbe, Diana Laguna, Inga Brūvere, Bruno Strautiņš, Inita Reimandova, Tālivaldis Muzikants, bet par LMS valdes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēts tēlnieks Dobičins. Savukārt LMS revīzijas komisijā ievēlētas Inita Ēmane, Ilze Lībiete un Helga Jaksone.

Kā liecina "firmas.lv" informācija, LSM iepriekšējā valdē bija Geikins-Geimans, Dinere, Dobičins, Kristaps Gulbis, Heimrāts, Vasiļjeva, Normunds Pucis un Nele Zirnīte.

LMS ir 1941.gadā dibinātās Latvijas PSR Mākslinieku savienības un Latvijas PSR Mākslinieku savienības Mākslas fonda, kā arī sabiedriskās organizācijas "Latvijas Mākslinieku savienība" mantas, tiesību un saistību pārņēmēja.

LMS ir profesionāla radoša organizācija vizuālo mākslu jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!