Foto: LETA
Veselības ministrijas (VM) pirmais darāmais darbs būs apjaust budžeta līdzekļus veselības nozarei, kas ir priekšnosacījums pārējiem ministrijas darbiem, tai skaitā veselības aprūpes pieejamībai, portālam "Delfi" norādīja trešdien, 5.novembrī, par jauno veselības ministru Laimdotas Straujumas (V) veidotajā valdībā apstiprinātais Guntis Belēvičs (ZZS).

"Es grasos nodarboties ar veselības politiku, jo veselību par naudu nopirkt nevar, bet ar veselības politikas maiņu var būtiski uzlabot lietas, tai skaitā [veselības aprūpes] pieejamības ziņā. Neviens neapšauba, ka Latvijai nepieciešams ekonomisks uzplaukums, es strādāšu pie tā, lai pārliecinātu parējos Ministra kabineta locekļus, ka nekāds ekonomisks izrāviens nevar būt ar slimu tautu," pēc Ministru kabineta pirmās sēdes pavēstīja veselības ministrs Belēvičs.

Jaunais veselības ministrs uzsver, ka vispirms ir jātiek skaidrībā ar veselības jomai atvēlētājiem līdzekļiem, kam ir pakārtotas vairākas problēmas nozarē, tai skaitā veselības aprūpes pieejamība, ko Belēvičs uzskata par lielāko problēmu nozarē. "Lai to risinātu ir nepieciešama papildu naudu," skaidro ministrs. Belēvičs norāda, ka papildu finansējumu var iegūt tad, ja iekasēti papildu nodokļi, kā arī jāraugās, vai līdzekļi pašā veselības nozarē tiek racionāli izmantoti.

Ministrs prognozē, ka nepieciešamais papildu finansējums veselības nozarei ir 110 miljoni eiro. Tāpat Belēvičs ir pārliecināts, ka papildu finansējumu izdosies saņemt, viņš gan pieļauj, ka varbūt tas nebūs prasītajā apjomā.

 Ministru bažīgu dara tas, ka, lai saprastu, ka jaunajā valdības deklarācijā veselība ir prioritāte, "ir jāņem talkā iztēle, tas tādos dzejiskos vārdos paslēpts ievada daļā".

Jautāts, kā vērtē iepriekšējās veselības ministres Ingrīdas Circenes (V) darbu, Belēvičs norādīja: "Katrs no līdzšinējiem veselības ministriem ir atstājis paliekošu ieguldījumu veselības aprūpes sistēmas izveidē. Es ar cieņu izturos un izturēšos pret manu priekšgājēju paveikto." Ministrs piebilst, ka pirms valdības izveidošanas jau ticies ar Circeni. Viņas iesāktās labās lietas ir jāturpina, uzsver Belēvičs.

Veselības ministrs ir pārliecināts, ka jaunā valdība ir "rīcībspējīga un darboties spējīga". Jautāts par to, vai uzskata, ka valdība noturēsies visus nākamos četrus gadus, Belēvičs skaidroja, ka pats strādās tā "it kā varētu strādāt nākamos četrus gadus, tas nozīmē, ka es nodarbošos ne tikai ar īstermiņa lietām, bet arī ar lietām, kas nesīs atslogojumu veselības aprūpes budžetam arī pēc 20 gadiem". Kā piemēru ministrs minēja veselīgas brīvpusdienas skolā.

Portāls jau "Delfi" jau ziņoja, ka Saeima trešdien, 5. novembrī, apstiprināja jauno Latvijas Ministru kabinetu.

Pēc aģentūras LETA arhīva datiem, Belēvičs dzimis 1958. gadā, ir precējies.

Ministram ir doktora grāds bioloģijā, 1989. gadā beidzis Maskavas 2. Medicīnas institūta biofizikas katedras klātienes aspirantūru, savukārt 1992. gadā ieguvis profesionālā un biznesa papildizglītību Vācijā un 1997. gadā pēc individuāla plāna Latvijas Medicīnas akadēmijas Farmācijas fakultātē saņēmis farmaceita grādu un diplomu.

2010. gadā Belēvičs ievēlēts par tautas kustības "Par labu Latviju!" padomes priekšsēdētaju, 2014. gadā Latvijas Zaļā partija izvirzīja Belēviču par Rīgas mēra kandidātu pašvaldības vēlēšanās, viņš netika ievēlēts.

Viņš bijis arī SIA "Saules aptieka", SIA "Zemitāni", SIA "Veselīgas pārtikas institūts" valdes loceklis un SIA "Genera" padomes loceklis, taču 2014. gada oktobrī šos amatus atstājis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!