Zolitūdes traģēdijas krimināllietai nav noteikti nekādi termiņi nodošanai prokuratūrai. Taču, ja tas tiks izdarīts vēl šogad, tad būtu vairāk nekā apsveicami, trešdien žurnālistiem preses konferencē sacīja Ģenerālprokurors Ēriks Kalnemeiers.

Ģenerālprokurors norādīja, ka patlaban galvenais ir izmeklēšanas kvalitāte, lai lietu varētu virzīt tālāk un tā neiestrēgtu pierādījumu trūkuma dēļ. Viņš sacīja, ka izmeklēšana no Valts policijas puses notiek atbilstoši, nav novilcināta un notiekot optimāli. Tajā patlaban iesaistīti četri uzraugošie prokurori. Turklāt nepārtraukta prokurora uzraudzība lietā nodrošināta no pašas traģēdijas dienas - pērnā gada 21.novembrī.

Savukārt Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins informēja, ka sāktajā kriminālprocesa izmeklēšanai policijā tika izveidota 48 izmeklētāju grupa. Taču atsevišķos brīžos tehnisko un procesuālo darbību pilnvērtīgai veikšanai kopumā lietā piesaistīti vairāk nekā 100 policisti.

Kriminālprocesā policija izņēmusi vairāk nekā 275 tonnas lietisko pierādījumu, tostarp konstrukciju un būvmateriālu paraugus. Patlaban pierādījumi atrodas Iekšlietu ministrijas apsargātajā teritorijā. Tāpat izņemtas arī vairāk nekā 200 dažādu dokumentu mapju, vairāk nekā 80 datu nesēju un elektronisko informācijas avotu, lai gūtu papildus lietiskos pierādījumus.

Policijā patlaban 105 cilvēki ir vērsušies ar lūgumu par to interešu pārstāvēšanu kriminālprocesā. Likumsargi ir apzinājuši 58 cilvēkus, kuri ir atzīti par cietušajiem un kuriem ir nodarīts fizisks kaitējums, savukārt 49 personas atzītas par cietušajiem, jo tiem nodarīts materiāls vai morāls kaitējums.

Kriminālprocesā policija nopratinājusi vairāk nekā 400 cilvēku, turklāt lielākā daļa no viņiem pratināti vairākkārtīgi. Grišins minēja, ka policijai bija nepieciešams risināt loģistikas jautājumus. Tam piesaistīti Iekšlietu ministrijas resursi. Vienlaikus Kriminālpolicijas priekšnieks uzsvēra, ka iepirkumi šo jautājumu risināšanai nav aizkavējuši izmeklēšanu.

Patlaban izmeklēšana atrodas noslēguma fāzē, un tuvākajā laikā lietā varētu parādīties aizdomās turētie. Tāpat arī ekspertīze par traģēdijas iemesliem drīzumā varētu noslēgties, atbildot uz jautājumu, kāpēc traģēdija notika. Kopumā dažādām ekspertīzēm piesaistīti tika 11 eksperti, tostarp Rīgas Tehniskā universitāte ar mērķi noteikt būvniecības kultūras atbilstību izstrādātajam projektam.

Grišins atgādināja jau iepriekš teikto, ka "Maxima" ēka uzbūvēta nedroša "jau pašā saknē". Nāves briesmās cilvēki, kas atradušies sagruvušajā ēkā, bijuši pakļauti ilgstoši.

Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju Valsts policijā sākti divi kriminālprocesi - viens pamatsprocess un kriminālprocess par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, jo veikala sagrūšanā bojā gāja arī četri veikala darbinieki. Grišins norādīja, ka visdrīzāk arī šis kriminālprocess kriminālvajāšanai tiks virzīts kopā ar pamatprocesu.

Runājot par padarīto pēc traģēdijas ugunsdrošības jomā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons norādīja, ka ir izstrādāts Civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšans likumprojekts. Tā mērķis ir maksimāli nodrošināt cilvēku, vides, infrastruktūras un īpašuma aizsardzību. Ar to paredzēts noteikt atbildību ēkas īpašniekiem apdraudējuma gadījumā nodrošināt savlaicīgu cilvēku brīdināšanu un evakuēt cilvēkus.

Tāpat papildināts Valsts civilās aizsardzības plāns, kurā noteikts jauns iespējamais apdraudējums - ēku un būvju sabrukšana. Savukārt komentējot VUGD darbu saistībā ar Zolitūdes traģēdiju, Eklons minēja, ka kopumā bijuši iesaistīti 557 nodarbinātie.

12 glābēji traģēdijā cietuši fiziski, no kuriem astoņi turpina dienestu. Savukārt trīs ugunsdzēsēji turpināt dienestu VUGD atteikušies vai nu pēc pašu vēlēšanās vai veselības stāvokļa dēļ, bet viens ugunsdzēsējs izteicis vēlmi turpināt strādāt VUGD, tāpēc patlaban dienests gaida izziņu par viņa veselības stāvokli, lai izskatītu iespējamos sadarbības variantus.

Jau ziņots, ka viens no Zolitūdes traģēdijā strādājošajiem ugunsdzēsējiem - Aleksandrs Lācis - vēlējies turpināt darbu VUGD pēc slimības lapas termiņa beigām, taču atgriezties dienestā veselības stāvoklis viņam to darīt neļauj. Tāpēc Lācis jau ticies ar VUGD vadību, lai pārrunātu turpmākas darba iespējas VUGD.

Jau vēstīts, ka 21.novembrī apritēs gads, kopš Zolitūdē sabruka lielveikals "Maxima", kurā dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Traģēdijā, kādu no vecākiem zaudēja 23 bērni, viens no viņiem zaudēja abus vecākus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!