Foto: AFP/Scanpix
Prettanku ieroči, kravas automašīnas un bruņotās apvidus automašīnas, kuru iegādei no Norvēģijas Zemessardzes vajadzībām valdība pirmdien deva zaļo gaismu, tiks piegādāts līdz gada beigām. Pašlaik abas valstis saskaņo līgumu, informē Aizsardzības ministrija.

Kā ziņots, Latvijai no Norvēģijas par četriem miljoniem eiro budžeta ietvaros piegādās 800 prettanku ieročus "Carl Gustav", 50 kravas automašīnas "Scania" un 50 viegli bruņotas "Mercedes Benz" apvidus automašīnas.

Prettanku ieroču piegādi līdz gada beigām aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) pārrunājis ar Norvēģijas aizsardzības ministri Īni Ēriksenu Sēreidi Baltijas un Ziemeļvalstu aizsardzības ministru sanāksmē Oslo, kas norit no 12.līdz 13.novembrim.

Ar jauniegādāto tehniku tiks nomainītas pašreiz zemessargu rīcībā esošās vairākus gadu desmitus vecas tehnikas vienības. Tikšot uzlabota gan Zemessardzes mobilitāte, gan zemessargu kaujas gatavība.

Jau vasarā Ministru kabinets atbalstīja koncepciju par Zemessardzes attīstību un paaugstinātas gatavības apakšvienību izveidi laikposmā no 2015. līdz 2018.gadam, kad plānots izveidot 18 šādas apakšvienības. No tām 14 būs paaugstinātas gatavības vada līmeņa apakšvienības ar integrētām pretgaisa aizsardzības, prettanku, snaiperu un inženieru spējām, bet četras - specializētās vada līmeņa apakšvienības ar aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem, pretgaisa aizsardzības, mīnmetēju un inženieru spējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!