Foto: LETA

Ukrainas Donbasa scenārija atkārtošanās risks Latgalē šodien ir minimāls, šādu pārliecību pauda Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks (ZZS).

"Jebkurā valstī, jebkurā vietā vienmēr ir citādi domājošie. Droši vien šādi cilvēki ir arī Latgalē, taču tādu nav daudz, un tas nenozīmē, ka reģionam varētu draudēt Donbasa scenārija atkārtošanās," atzina Upenieks.

Masu informācijas līdzekļos izskanējusī informācija par plašajām prokrieviskajām aktivitātēm pierobežā, tostarp Krāslavā, pēc Krāslavas mēra domām, neatbilst īstenībai. "Patiesībā liela daļa šīs informācijas ir ņemta no atsevišķu politisko spēku priekšvēlēšanu kampaņas, kas nav bijusi tīra, īpaši neiedziļinoties reālajā situācijā, tostarp Krāslavas novadā," uzsvēra Upenieks.

Krāslavas mēra rīcībā nav informācijas, ka kādi cilvēki staigātu pa mājām vai pa skolām un aģitētu iedzīvotājus vai kā citādi mēģinātu viņus noskaņot prokrieviski.

Iepriekš ziņots, ka Upenieks laikrakstam "Diena" paudis bažas par iespējamām plašām prokrieviskām aktivitātēm pierobežā, tikmēr citu pašvaldību vadītāji par to trauksmi neceļot.

DP iepriekš skaidroja, ka ļoti augstu vērtē gan Upenieka, gan jebkura cita Latvijas iedzīvotāja rūpes par nacionālo drošību. Vienlaikus DP aicina Krāslavas novada domes priekšsēdētāju, ja viņam ir informācija par iespējamiem draudiem valsts konstitucionālajai iekārtai vai teritoriālajai integritātei, vērsties DP tieši, nevis ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību.

DP atgādina, ka nacionālās drošības garantēšana ir komplekss dažādu valsts un pašvaldības institūciju īstenotu pasākumu kopums, kurā katra institūcija atbilstoši kompetencei sniedz savu ieguldījumu. Šajā kontekstā DP apliecina, ka drošības situācija Latvijas pierobežas reģionos ir viens no DP prioritārajiem darba virzieniem, tomēr DP nevar sniegt detalizētus komentārus par katru publiskajā telpā izskanējušu gadījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!