Foto: F64

Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka pašvaldības uzņēmumā "Baložu komunālā saimniecība" ir notikusi nepamatota šķiešanās ar līdzekļiem, izmaksājot atlaišanas pabalstus, prēmijas un piemaksas, informēja Valsts kontroles sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Liepiņa-Milzarāja.

Revidenti secinājuši, ka uzņēmums, sākot un pēc tam pārtraucot siltumapgādes uzlabošanas projektus, ir nelietderīgi izmantojis 500 000 eiro. Turklāt vēl četrus gadus uzņēmumam būs jāatmaksā aizdevums 100 000 eiro apmērā katru gadu.

Dažiem darbiniekiem ir dāsni izmaksāti atlaišanas pabalsti, prēmijas un piemaksas par nepadarītiem darbiem. Kapitālsabiedrība nav izstrādājusi un saskaņojusi ar Ķekavas novada pašvaldību sabiedrības darbinieku atlīdzības noteikumus, tostarp atlīdzības ierobežojumus. Līdz ar to valdes loceklis, kas šajā amatā bijis līdz 2013.gada jūnijam, ir vienpersoniski pieņēmis labvēlīgus lēmumus, dažu darbinieku darba līgumos iekļaujot nosacījumu par atlaišanas pabalsta izmaksu sešu mēnešalgu apmērā. Trīs darbiniekiem, pārtraucot darba attiecības, pabalstos kopumā izmaksāti 19 000 eiro.

Tas pats valdes loceklis divu darbinieku līgumos bija iekļāvis arī vienreizējas piemaksas par pienākumu pildīšanu saistībā ar Eiropas Savienības struktūrfondu projektu īstenošanu. Piemaksas bija 18 500 eiro apmērā.

Diviem valdes locekļiem pēc amata pienākumu pildīšanas beigām izmaksāti bonusi - vienam tā bijusi prēmija 1700 eiro apmērā, bet citam valdes loceklim, kas amatā bija divus mēnešus un atlaists, jo zaudējis uzticību, izmaksāts atlaišanas pabalsts 3000 eiro apmērā.

Revīzija veikta par laika posmu no 2013.gada 1.janvāra līdz šā gada 31.jūlijam. Tās rezultātā Valsts kontrole ir sniegusi 12 ieteikumus, bet par izmaksātajiem bonusiem Valsts kontrole ir vērsusies Ģenerālprokuratūrā.

SIA "Baložu komunālā saimniecība" valdes loceklis Ilmārs Brālis pastāstīja, ka laika periodā, kurā konstatēta līdzekļu izšķērdēšana, uzņēmumā strādāja iepriekšējā valde. "Viss, kas secināts revīzijā, atbilst patiesībai. Izmaksātas neadekvātas naudas summas bez paskaidrojumiem," pauda Brālis, skaidrojot, ka pašreizējai valdei patlaban "jātiek galā" ar iepriekšējās valdes "sastrādāto".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!