Foto: LETA

Liepājā šodien Latvijas Jūras spēku flotile pārņēma Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras vadību, informēja Aizsardzības ministrija.

Liepājā šodien notika eskadras komandiera maiņas ceremonija, kurā piedalījās Lietuvas Jūras spēku komandieris kontradmirālis Kerstutis Macijausks un Jūras spēku flotiles komandieris jūras kapteinis Juris Roze.

Klātesot arī flotiles personālsastāvam, līdzšinējo mīnu kuģu eskadras komandieri Igaunijas Jūras spēku kapteiņleitnantu Tarmo Sepu nomainīja Latvijas Jūras spēku flotiles virsnieks komandleitnants Jānis Auce.

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas mīnu kuģu eskadru izveidoja 1998.gada augustā, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā.

Baltijas valstis BALTRON sastāvā kuģus deleģē rotācijas kārtībā uz 6 līdz 12 mēnešiem, veidojot vienību ar diviem mīnu kuģiem un štāba un apgādes kuģi.

Eskadras kuģi piedalās jūras atmīnēšanas operācijās un militārajās mācībās Baltijas valstu teritoriālo ūdeņu un ekonomiskās drošības stiprināšanā, kā arī meklēšanas un glābšanas darbos.

Viens no galvenajiem Baltijas valstu sadarbības projekta mērķiem ir paaugstināt kuģu personāla profesionalitāti, piedaloties ikgadējās mīnu meklēšanas mācībās un operācijās, tostarp NATO pretmīnu vienības realizētajās operācijās. Vienlaikus šāda sadarbība veicina savstarpējo savietojamību starp Baltijas valstu Jūras spēkiem.

Šā gada laikā BALTRON kuģi piedalīsies astoņās mācībās Baltijas jūrā. To laikā katru gadu Baltijas jūrā neitralizē desmitiem mīnu, torpēdu un citu sprādzienbīstamu priekšmetu, kas pārsvarā ir palikuši no iepriekšējās karadarbības šajā reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!