Foto: LETA
Ūdens līmenis Daugavgrīvā, Rīgā, svētdien pēc plkst.10 pakāpās 135 centimetrus (cm) virs normas, bet Andrejostā - pat 148 cm virs vidējā rādītāja, un tā ir augstākā atzīme kopš 2007.gada 15.janvāra, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Iepriekš sinoptiķi tik augstu ūdens līmeni nebija prognozējuši. Iespējams, ka dienas laikā ūdens līmenis Rīgas līcī, Daugavā un ar to savienotajās ūdenskrātuvēs brīžiem pakāpsies vēl nedaudz augstāk. Applūdušas dažas zemākās vietas, bet nav gaidāmi plaši plūdi.

2007.gada 15.janvārī ūdens līmenis Daugavgrīvā pakāpās 189 cm virs normas, Andrejostā - pat 214 cm virs ierastās atzīmes. Toreiz tika evakuēti 20 iedzīvotāji no applūdušajām vietām Bolderājā, Buļļu salā, Lucavsalā un Jaunciemā, liecina informācija aģentūras BNS arhīvā.

Ļoti augsts ūdens līmenis svētdien ir visā Rīgas līča piekrastē, īpaši Vidzemes piekrastē, kā arī jūrā ietekošo upju lejtecēs. Ūdens līmenis vietām pakāpies aptuveni pusotru metru virs normas, izraisot zemāko vietu applūšanu.


Jau ziņots, ka Rīgā un daudzviet citviet valstī stiprākais vējš gaidāms tikai pēcpusdienā un vakarā. Rīgā pievakarē tiek prognozētas rietumu vēja brāzmas līdz 22 metriem sekundē, pilsētas ziemeļos pie jūras - līdz 25 metriem sekundē.

Pagājušajā naktī atklātas jūras piekrastē ūdens līmenis par 9-25 cm pārsniedza 2005.gada janvāra postošās vētras rekordu. Vislielākais ūdens līmeņa kāpums bija Dienvidkurzemes piekrastē, tai skaitā Liepājā, kur augstākā atzīme tika sasniegta īsi pēc pusnakts.

Patlaban Kurzemes rietumu piekrastē ūdens pamazām atkāpjas, Liepājā un Ventspilī jūra atkāpusies par 30 cm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!