Foto: LETA

Ogres upē uzstādīs mērlatas, lai precīzi noteiktu stāvokli upē, informē Ogres novada priekšsēdētāja vietnieks Egils Helmanis.

Viņš teica, ka mērlatas plānots uzstādīt jau nākamnedēļ.

Pēc mērlatas nolasāmajiem parametriem, ievadot tos tiešsaistes režīma tīmekļa vietnē, veidosies upes stāvokļa informācija par ūdens līmeni, ledus biezumu, sniegu uz ledus. Ūdens līmeņa prognozi var paredzēt 10 dienu uz priekšu, kritiskā situācijā mērījumus var apkopot 24 stundas diennaktī. Pēc šiem datiem, apkopojot informāciju, varēs izvērtēt situāciju, lai savlaicīgi reaģētu uz plūdu riska draudiem.

Helmanis pastāstīja, ka mērlatu iepirkums, uzstādīšana un rādījumu aplikācijas izveidošana kopsummā varētu izmaksāt 3000 eiro. Izdevumi tiks segti no pašvaldības budžeta.

Paralēli arī tiek meklēts finansējums pētījumam par ūdens līmeņa svārstību cēloņiem, hidroelektrostaciju ietekmi uz ūdens līmeņa svārstībām, un to, kā ietekmi samazināt, piebilda Helmanis.

Jau ziņots, ka gads Ogres novadā sācies ar plūdu riska draudiem, kuriem gan pašvaldība, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pievērš pastiprinātu uzmanību, meklējot dažādus risinājumus, kā draudus novērst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!