Foto: DELFI

Ministri strādā kā viena komanda un Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) ir prieks par katra ministra darbu.

To viņa trešdien apliecināja žurnālistiem.

Ceturtdien, 12. februārī, apritēs 100 dienas kopš Straujumas vadītā valdība uzsākusi darbu, bet pati premjere atradīsies Briselē, tāpēc par šajā laikā paveikto viņa informēja jau trešdien.

Straujuma atzina, ka ministriem ir liela atbildības sajūta un darba spējas, un viņa ir gandarīta par katra ministra darbu. Ministru atbildību apliecinot arī gadījums, kur kāds ministrs, jūtot, ka varētu būt sarežģījumi dažu jautājumu risināšanā, pirms Eiropas Savienības Ministru padomes vērsies pie Straujumas, un neskaidrie jautājumi tika pārrunāti. "Man nav iebildumu par ministru darbu," sacīja premjere.

Kā sarežģītākās nozares, kur nepieciešams ļoti rūpīgs darbs, viņa minēja izglītību un veselību. "To zina ministri, to zina nozares," atzina Straujuma.

Valdības galvenie uzstādījumi joprojām ir valsts drošība, tautsaimniecības izaugsme un cilvēka dzīves kvalitāte, klāstīja Straujuma. Līdz šim valdība sagatavojusi 2015.gada budžetu, kurā paredzēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšana no 24% līdz 23%, minimālās algas pieaugums no 320 eiro līdz 360 eiro, kā arī pacientu iemaksu samazināšana un atbalsts ģimenēm ar bērniem.

Papildus uzmanību nācies pievērst iekšējai un ārējai drošībai, tāpēc, piemēram, stiprināta Zemessardze un iekšlietu struktūras, minēja Straujuma.

Savukārt ekonomikā uzsākta pirmā mājokļa atbalsta programma un pirmā ģimene jau saņēmusi kredītu. 

Tāpat ļoti svarīgi investīcijām ir Eiropas Savienības fondu līdzekļi, un Latvija ir viena no pirmajām valstīm, kas saņēmusi programmas apstiprinājumu. "Tagad galvenais ir uzsākt reālu darbu," sacīja Straujuma, piebilstot, ka ministrijas jau ir sākušas aktīvi strādāt, bet darbs jāveic vēl straujāk.

Valdības darba kārtībā ir arī gāzes tirgus liberalizācija un pašlaik koalīcija diskutē par liberalizācijas tehniskajiem jautājumiem.

Straujumai personīgi svarīgi esot arī izglītības jautājumi. Pēc viņas teiktā, lai veicinātu ekonomikas aktivitāti un produktivitāti, nav citas iespējas, kā attīstīt izglītību. "Svarīgi nevis formāli, izdabājot vienai vai otrai organizācijai, bet pēc būtības sakārtot skolotāju darba samaksas jautājumu," atzina premjere.

Ņemot vērā Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē, vairāki valdības uzdevumi saistīti ar to  - Eiropadomē jāspriež par Enerģētikas savienības izveide, kā arī jāiedzīvina tā sauktais Junkera plāns - iniciatīva piecu gadu laikā veicināt Eiropas Savienības ekonomikas izaugsmi, papildus piesaistot 315 miljardus eiro.

Straujumas valdība darbu sāka 2014.gada 5.novembrī. Šī ir otrā reize, kad Straujuma pilda Ministru prezidentes amata pienākumus - Straujumas pirmā valdība darbojās no 2014.gada 22.janvāra līdz 5.novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!