Foto: F64

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja ceturtdien akceptēja Izglītības, kultūras un sporta departamenta šā gada darbības prioritāšu sarakstu.

Departaments plāno pilnveidot kārtību, kādā pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju. Kā skaidroja departamenta direktors Guntis Helmanis, pašlaik Rīgā vērojama pretrunīga situācija ar lielajām rindām uz bērnudārziem, kad tai pašā laikā atsevišķās pirmsskolu grupās pieejamas brīvas vietas. "Ir tāda kārtība - pašvaldība sūta aicinājumus uz brīvām vietām, bet cilvēki atsakās," pauda Helmanis. Viena no departamenta šā gada prioritātēm ir arī Rīgas pilsētas skolu tīkla pilnveidošanas virzienu 2015.-2020.gadam izstrādāšana un tiem pakārtotu pasākumu īstenošana.

Departaments šogad plāno ieguldīt resursus arī pedagogu profesionālajā pilnveidē, lai veicinātu lasītprasmes izkopšanu visu vecumu posmu skolēniem visos mācību priekšmetos, kā arī mācību satura integrāciju un jēgpilnu tādu metožu izmantošanu kā eksperimenti, lomu spēles, modelēšana un mācīšanās ārpus klases. Starp prioritātēm šogad ir arī ilgstoši slimojošo bērnu apmācības centru darbības izvērtēšana un pilnveidošana.

Viena no departamenta prioritātēm mūzikas un mākslas izglītības jomās šogad ir Rīgas bērnu un jauniešu kolektīvu kvalitatīvas gatavošanās un līdzdalības nodrošināšana XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Savukārt saistībā ar šogad paredzētajiem renovācijas darbiem VEF Kultūras pilī departaments strādās arī pie tās kolektīvu darbības nodrošināšanas citās telpās ēkas rekonstrukcijas laikā.

Departaments šogad ieguldīs resursus arī kvalitatīvu kultūras pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā Latgales priekšpilsētā, izveidojot kultūras un tautas mākslas centra "Ritums" filiāli Aviācijas ielā 15.

Tāpat departaments šogad plāno veicināt aktīvu dzīvesveidu rīdzinieku vidū, nodrošinot dažādus pasākumus, tostarp aktīvāk sadarbojoties ar Rīgas sadarbības pilsētām sporta jomā.

Starp prioritātēm joprojām ir arī latviešu valodas kursu nodrošināšana Rīgas iedzīvotājiem, kā arī jau sāktā projekta "Esam rīdzinieki" īstenošana, lai veicinātu trešo valstu valstspiederīgo adaptācijas programmas un integrācijas pasākumus. Kā informē departamentā, pieteikšanās tiem sāksies 16.februārī, kad tiks paziņoti rezultāti un būs zināmas kursu īstenotāju iestādes, tad arī iedzīvotāji varēs sazināties ar to iestādi, kura viņam ir izdevīga - vistuvāk darba vietai vai dzīvesvietai.

Rīgas domes opozīcija komitejas sēdē izteica priekšlikumus turpmāk pārplānot prioritāšu formulēšanu, lai pārskatāmi būtu redzami plānotie pasākumi to veicināšanai. Komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR) norādīja, ka prioritātes sagatavotas atbilstoši dokumentu rakstības principiem un struktūrai. "Mums ir jāpieņem pamatprincipi, kam tad seko rīcības plāns un sīkāk izstrādāti darba principi," sacīja komitejas vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!