Foto: DELFI

Gripas intensitāte nākamo trīs nedēļu laikā samazināsies, aģentūrai LETA pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Raina Nikiforova.

Viņa stāstīja, ka gripas intensitāte turpinās kristies un trīs nedēļu laikā saslimstība ar šo slimību, pakāpeniski samazinoties, varētu sasniegt starpsezonu līmeni. Nikiforova pieļāva, ka atsevišķi saslimstības gadījumi tiks reģistrēti līdz pat aprīļa beigām.

Atbildot uz jautājumu, vai nav gaidāms gripas "otrais vilnis", Nikiforova skaidroja, ka gripas sezonas laikā cirkulē vairāki gripas vīrusa veidi - lielākoties A tipa gripas vīrusu dažādi apakštipi un mazāk B tipa gripas vīrusi. Gripas sezonas otrajā pusē A tipa grupas vīrusu aktivitāte samazinās, bet B tipa gripas vīrusu - nedaudz pieaug. Tomēr nav gaidāms, ka B tipa vīrusa izplatība izraisīs saslimstības pieaugumu, visticamāk, saslimstības samazināšanās tendence saglabāsies.

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā Latvijā reģistrēts gripas aktivitātes kritums - pie monitoringā iesaistītajiem ģimenes ārstiem reģistrēts par 102 klīniskiem gripas gadījumiem mazāk nekā nedēļu iepriekš, liecina SPKC veiktā gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa dati.

Pagājušajā nedēļā pie monitoringā iesaistītajiem ģimenes ārstiem reģistrēti 330 jauni klīniskie gripas gadījumi, kas liecina, ka gripas aktivitāte turpina samazināties. Saslimstība ar gripu samazinājās Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā un Valmierā. Savukārt tā palielinājās Gulbenē, Liepājā, Rēzeknē un Ventspilī.

Pagājušajā nedēļā saslimstības vidējā intensitāte bija 312,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, savukārt nedēļu pirms tam - 402,6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!