Foto: DELFI

Arī Latvijā redzamas pirmās hibrīdkara pazīmes, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Garisons.

"Neviens neapšauba, ka Latvijā arī var redzēt pirmās hibrīdkara pazīmes. Par informācijas karu mēs esam runājuši jau ilgāku laiku un tas nav nekas jauns. Caur informācijas telpu tiek ietekmēta mūsu sabiedrība," intervijā teica Aizsardzības ministrijas pārstāvis, norādot, ka tam tiks veltīta atsevišķa diskusija nākamajā mēnesī.

Savukārt piektdien Latvijas Kara muzejā rīkotajā publiskajā diskusijā "Hibrīdkarš – robeža starp civilo un militāro atbildību" Aizsardzības ministrija vēlas uzzināt iedzīvotāju redzējumu par bruņoto spēku iesaisti hibrīdkara gadījumā Latvijā.

Garisons norādīja, ka tā būs otrā diskusija, kas veltīta jaunajai Valsts aizsardzības koncepcijai. Viņš atzina, ka nopietnākais jautājums saistībā ar Ukrainas notikumiem ir hibrīdkara draudi. Plānots, ka koncepcija noteiks virzienus un veidus, kā Nacionālie bruņotie spēki iesaistīsies hibrīdkara gadījumā.

"Kad kara situācija ir neviennozīmīga, mums jābūt pārliecinātiem, ka sabiedrība atbalsta Bruņoto spēku iesaisti," komentēja Garisons, norādot, ka par to nepieciešams rīkot diskusiju.

Aizsardzības ministrijas pārstāvis norādīja, ka iesākumā hibrīdkarš var būt nesaskatāms, taču "tas nav nekas jauns". "Tie ir mēģinājumi novērst uzmanību vai ietekmēt sabiedrības gribu. Tie ir bijuši vienmēr. Tagad tikai mēs atklājam, ka ir jaunas tehnoloģijas, kā to īstenot," stāstīja Garisons.

Līdz ar to svarīgākais uzdevums ir fiksēt momentu, kad nepieciešams reaģēt un spēt noteikt, ka tie ir ārējie nevis iekšējie draudi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!