Foto: Latvijas armija

Piedalīšanās starptautiskajās operācijās likumos un starptautiskajos līgumos noteiktajā kārtībā ir viens Nacionālo bruņoto spēku (NBS) uzdevumiem, pirmdien, 16.februārī, aprit 20 gadi kopš Saeima pieņēma likumu par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku dalību starptautiskajās operācijās.

Ar 53 – par, 6 – pret un 3 – atturas 1995.gada 16.februārī Saeima pavēra ceļu Latvijas NBS piedalīties starptautiskajās operācijās. Likums stājās spēkā 1995.gada 11.martā.

Saskaņā ar likumu, par starptautiskajām operācijām ir uzskatāmas: starptautiskas miera uzturēšanas operācijas, starptautiskas glābšanas operācijas, starptautiskas humānas operācijas un starptautiskas militāras operācijas.

Latvija un tās bruņotie spēki piedalās gan Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) spēju stiprināšanā, gan NATO un Eiropas Savienības (ES) īstenotajās starptautiskajās operācijās un citos kolektīvās drošības stiprināšanas pasākumos.

Starptautiskajās operācijās dienējuši vairāk nekā 4000 karavīru, pildot dienesta pienākumus Bosnijā un Hercegovinā, Albānijā, Kosovā, Afganistānā, Irākā, Maķedonijā, Gruzijā un Somālijā. Starptautiskajā operācijā Irākā vien ir piedalījušies vairāk nekā 1000 NBS karavīru.

Vēstīts, ka otrdien, 17.februārī, uz operāciju rajonu dosies karavīri, kuri piedalīsies ES pretpirātisma operācijā "Atalanta" un apmācības misijā Mali.

"Atalanta" ir ES Jūras spēku militārā operācija, kas palīdz novērst un ierobežot pirātismu un bruņotas laupīšanas pie Somālijas krastiem. Šī ir pirmā ES jūras operācija, kas tiek veikta Kopējās drošības un aizsardzības politikas ietvaros.

Pretpirātisma operācija "Atalanta" tika sākta 2008.gada 8.decembrī un 2013.gada 7.martā Saeima apstiprināja lēmumu par Latvijas karavīru dalību ES apmācības misijā Mali.

ES Apmācības misiju Mali sāka 2013.gada 18.februārī. Misijas mērķis ir atbalstīt Mali bruņoto spēku apmācību un reorganizāciju. Apmācības misija ir paredzēta, lai palīdzētu uzlabot Mali bruņoto spēku militārās spējas. Apmācības misijas personāls sniedz konsultācijas un militāru apmācību Mali bruņotajiem spēkiem, aptverot tādus jautājumus kā vadība un kontrole, loģistika un cilvēkresursi, kā arī starptautiskās humanitārās tiesības, civiliedzīvotāju aizsardzība un cilvēktiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!