Foto: F64

Aizvadītajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) reģistrējis 200 kūlas ugunsgrēkus, informēja VUGD.

Kā portālu "Delfi" informēja dienesta preses pārstāve Viktorija Gribuste, otrdien, 17.martā, kūlas ugunsgrēki dzēsti visā Latvijā un kopumā izdegušas teritorijas apmēram 510 hektāru platībā, liecina VUGD apkopotā informācija. Visvairāk kūlas ugunsgrēku otrdien reģistrēts Latgalē, kur ugunsdzēsēji cīnījušies ar 54 sausās zāles ugunsgrēkiem. Otrajā vietā ierindojas Zemgale ar 52 kūlas ugunsgrēkiem un Rīgas apkaime, kur reģistrēti 42 pērnās zāles degšanas gadījumi. Savukārt Vidzemē reģistrēti 32 un Kurzemē 20 kūlas ugunsgrēki.

Kopumā šogad Latvijā reģistrēti jau 1127 kūlas ugunsgrēki.

Otrdien 30 hektāru platībā kūla degusi Vecumnieku novada Vecumnieku pagastā un Daugavpils novada Laucesas pagastā , kā arī Tabores pagastā. Savukārt 20 hektāru platībā sausā zāle degusi Ikšķiles novada Tīnūžu pagastā un Saldus novada Šķēdes pagastā.

Dedzinot sauso zāli, degušas arī vairākas ēkas, norāda Gribuste. Daugavpilī, Nometņu ielā, kūla degusi divu hektāru platībā un tā rezultātā degušas četras dārza mājas 12 kvadrātmetru platībā, savukārt Bauskas novadā, degot kūlai piecu hektāru platībā, nodegusi arī neapsaimniekota ferma 100 kvadrātmetru platībā.

Savukārt Apes novada Virešu pagastā kūlas dedzināšanas rezultātā dedzis šķūnis 30 kvadrātmetru platībā un siena ruļļi desmit kvadrātmetru platībā. 25 siena ruļļi nodeguši arī Daugavpils novada Tabores pagastā. Tur, degot kūlai 60 hektāru platībā, dedzis arī elektriskais stabs.

Latgales pusē, Rēzeknes novada Sakstagala pagastā, kūla degusi deviņu hektāru platībā un līdz ar sauso zāli nodegusi neapsaimniekota ēka 30 kvadrātmetru platībā, savukārt Krustpils novadā kūla degusi deviņu hektāru platībā, kā arī neapsaimniekots šķūnis 28 kvadrātmetru platībā.

Neretas novada Zalves pagastā pērnā zāle degusi 5000 kvadrātmetru platībā, bet līdz ar to nodedzis arī šķūnis 105 kvadrātmetru platībā. Savukārt Balvu novada Vīksnas pagastā sausā zāle degusi desmit kvadrātmetru platībā, bet kūlas ugunsgrēka dēļ aizdegusies arī neapsaimniekota ēka 35 kvadrātmetru platībā. Tuvāk galvaspilsētai, Jūrmalā un Ķekavā, degusi kūla kopā ar krūmiem – 500 kvadrātmetru un četru hektāru platībā.

Dienests norāda, ka kūlas dedzināšana ir arī izraisījusi vairākus mežu ugunsgrēkus. Kūlai degot 70 hektāru platībā, Dobeles novadā liesmas apņēmušas arī meža zemsedzi un baļķus 200 kvadrātmetru platībā. Savukārt Kārsavas novada Mērdzenes pagastā degusi kūla divu hektāru platībā un meža jaunaudze - viena hektāra platībā.

Carnikavas novada Garciemā degusi meža zemsedze viena hektāra platībā un kūla 600 kvadrātmetru platībā. Līvānu novada Jersikas pagastā kūla degusi 2000 kvadrātmetru platībā un līdz ar to arī mežs 3000 kvadrātmetru platībā. Garkalnē kūlas ugunsgrēka rezultātā liesmas apņēmušas arī meža zemsedzi 7000 kvadrātmetru platībā, bet Salacgrīvas novadā degusi meža zemsedze viena hektāra platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta. Tā apdraud ne tikai cilvēku īpašumu, bet arī veselību un dzīvību. Dienests skaidro, ka pērnās zāles ugunsgrēki var būt tikai nesakoptajās teritorijās, kur rudenī nav nopļauta zāle. Vienlaikus ugunsdzēsēji uzsver, ka kūlas dedzināšana nav veids kā teritorijas sakopt.

Jau ziņots, ka lielākie kūlas ugunsgrēki reģistrēti Dobeles tuvumā, kur pērnā zāle degusi 70 hektāru platībā, un Daugavpils novada Tabores pagastā, kur liesmas bija apņēmušas 60 hektāru lielu platību. Kūlas ugunsgrēkos cietušo nav, norāda VUGD.

Kopumā aizvadītajā diennaktī VUGD reaģējis uz 287 izsaukumiem, no kuriem 247 bija saistīti ar ugunsgrēkiem, bet 11 - ar glābšanas darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!