Foto: F64
Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags Lieldienu dievkalpojumā no Doma baznīcas, ko svētdienas pusdienlaikā pārraidīja Latvijas Televīzija, aicināja pieaugt ticībā gan prātā, gan sirdī.

Arhibīskaps norādīja, ka gadu no gada Lieldienās gaidām uzzināt ko jaunu, bet, vai esam satvēruši veco un vai tas ir iesakņojies mūsu dzīvē un kaut ko izmainījis. "Ielūkosimies savā dzīvē, kur tajā ir vecā labā Kristus augšāmcelšanās, ko tā nozīmē tavā ikdienā, ko maina? Dzīve ar kunga augšāmcelšanos var ļoti atšķirties no dzīves bez tās," sacīja Vanags.

Viņš stāstīja par Lieldienu notikumiem un vienlaikus aicināja atcerēties par baznīcu šodien, kur var iegūt atbalstu un kas var būt ceļš uz augšāmcelšanās piedzīvojumu.

"Mēdz teikt, ja esi ieraudzījis mērķi, tad ej uz to. Ja nevari paiet, tad rāpo, ja nevari parāpot, tad vismaz nogulies tajā virzienā. Lūk, sievas agrajā Lieldienu rītā, nu, tiešām jāapbrīno viņu ticība, apņēmība un drosme doties tādā ceļā, viņas pat nebija drošas, vai piekļūs Jēzus miesām, bet vienalga gāja. Kas par ticību, kas par paļāvību, vai mēs tā spētu? Es viņu drosmē saskatu kādu svarīgu ārēju mudinājumu, bez kura viņas varbūt sēdētu apjukušas un nomāktas, kā mēdz būt lielu zaudējumu brīžos. Viņas to nevarēja atļauties, tradīcija prasīja, lai mirušo ķermeni sagatavotu kapam, ieziestu ar smaržīgām zālēm. Ja viņas vispār nevarēja aptvert ko tagad darīt un kā tālāk dzīvot, tad vismaz tradīcija pateica priekšā, kas jādara šajā rītā, un zināt, ko darīt šajā rītā, reizēm tas tiešām ir ļoti daudz," teica arhibīskaps.

"Arī mums mēdz būt brīži, kad, tēlaini sakot, nespējam ne paiet, ne parāpot, neesam spējīgi ne uz kādiem ticības varoņdarbiem un augsti garīgiem veikumiem, taču mums ir mūsu tradīcija, mūsu dievnams, mūsu dievkalpojums, uz kuru atnākt varam vienmēr. Un tur tiek sludināts vārds, pasniegti sakramenti, tur tiek pienesti aizlūgumi un blakus ir brāļu un māsu plecs, uz kura atbalstīties. Un lai arī bez iedvesmas, lai arī nomāktā garastāvoklī, ceļš uz savu baznīcu, uz savu dievkalpojumu var būt ceļš uz augšāmcelšanās piedzīvojumu. Tas vienmēr ir labs ceļš, lai pa to rāpotu, skrietu vai pat lidotu. Neaizmirsīsim nekad dieva veco labo Lieldienu dāvanu, bez mūsu nopelna uzvara pār nāvi ir izcīnīta un pasniegta, ne tikai cilvēcei, bet konkrēti katram no jums," teica arhibīskaps.

Jau ziņots, ka šogad Lieldienu laikā jau devīto gadu Rīgas centrā Lielajā piektdienā notika arī ekumeniskais Krusta ceļš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!