Foto: Privātais arhīvs

Ietekmīgais žurnālists Pāvels Šeremets, kurš no savas pašreizējās mājvietas – Ukrainas galvaspilsētas Kijevas šonedēļ bija ieradies Rīgā, sniedza interviju TV3 raidījumam "Nekā Personīga".

Šeremets ir baltkrievs, kurš Baltkrievijā sācis žurnālista karjeru, ko turpinājis Krievijas televīzijas Pirmajā kanālā. Kad Vladimira Putina režīms sāka mediju darbu ierobežot, 2008. gadā viņš no darba aizgāja.

"Es uzskatu, ka Krievijas žurnālisti, kuri strādā televīzijā, nes tiešu atbildību par cilvēku nāvi Austrumukrainā. Viņi tieši tā pat ir vainīgi pie šī kara kā teroristi – Strelkovs, Baradajs, kā Krievijas karavīri, kā Vienotā Krievija un Putins. Tāpēc es guļu mierīgi, sirdsapziņa man ir tīra," intervijā norādīja žurnālists.

Šeremets uzskata, ka Putina plāns esot noturēties pie varas maksimāli ilgi. Nākamgad parlamenta vēlēšanās partija "Vienotā Krievija" gatavojas pārliecinošai uzvarai. Un valsts turpinās tērēt fantastisku naudu, lai attīstītu armiju, jo Krievijas līderi uzskata, ka cieņu var iemantot tikai tie, kuriem ir daudz tanku.

"Putins turpinās karu ar Ukrainu. Un ne obligāti ar tankiem un zaldātiem. Viņam ir principiāls plāns – Ukrainas kā valsts iznīcināšana. Un viņš to mēģinās panākt jebkuriem līdzekļiem – kara, ekonomiskiem, politiskiem. Viņš Ukrainas dēļ ir kļuvis par izraidīto pasaules politiskajā arēnā. Un viņam ir jāpierāda visai pasaulei – Obamam, Merkelei, Olandam, ka viņam bija taisnība, ka Ukraina ir "failed country". Tāpēc no Ukrainas viņš neatlaidīsies," prognozē žurnālists.

Īpaši ciešas attiecības viņam bijušas ar Krievijas opozīcijas līderi Borisu Ņemcovu. Drauga nāve bijis neiedomājams šoks. Šeremets uzskata, ka atlikušajiem Krievijas opozicionāriem vairs nav līdera ar tādu pieredzi, zināšanām un harizmu, kurš spētu aiz sevis pulcēt masas. Neatkarīgi kurš vainojams Ņemcova nāvē, Kremlim slepkavība bijusi izdevīga, lai mazinātu opozīcijas cīņas sparu.

Dzimtenē, Baltkrievijā, Pāvils Šeremets kļuvis par nevēlamu personu – savu izteikumu un darba dēļ vairākkārt sēdējis Baltkrievijas cietumos. Vienu reizi izlaists pēc personīga Borisa Jeļcina lūguma. Pret režīmu dziļi personisks naids radies kopš 2000.gada. Tolaik Baltkrievijā bez vēsts pazuda Pāvila kolēģis operators Dmitrijs Zavadskis. Līdzīgi kā vairāki opozīcijas politiķi, Zavadskis tā arī nav atrasts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!