Foto: edijsfoto.lv

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) vērsusies pie Ministru kabineta, Valsts prezidenta, Saeimas frakciju vadītājiem un veselības ministra ar atklātu vēstuli, aicinot valdību mainīt attieksmi pret medicīnas fakultātes absolventiem, atrodot nepieciešamos līdzekļus papildu rezidentūras vietu atvēršanai, portālu "Delfi" informē biedrība.

"Šogad universitāšu medicīnas fakultātes absolvēs apmēram 280 studentu, tātad vajag tikpat daudz rezidentūras studiju vietu. Bet šiem jaunajiem ārstiem būs pieejamas tikai 180 vietas. Tātad ap 100 medicīnas fakultāšu absolventu medicīnas izglītību Latvijā turpināt nevarēs, un lielākā daļa no viņiem dosies studijas turpināt ārzemju klīnikās," rakstīts vēstulē.

Atsaucoties uz iepriekšējo gadu pieredzi, biedrība skaidro, ka tie studenti, kuri aizbrauc pēc 6.kursa absolvēšanas, Latvijā vairs neatgriežas. Iemesli ir dažādi –, gan tāpēc, ka absolventi saņem sešas līdz desmit reizes labāk apmaksātu darba piedāvājumu, gan tāpēc, ka studiju laikā iedzīvojas jaunajā vidē.

"Šobrīd šie jaunie un talantīgie cilvēki grib palikt un studēt Latvijā. Bet situācijā, kad rezidentūras vietu skaits ir nepietiekams, mēs, sabiedrība, spiežam viņus pamest Latviju," norādīts atklātajā vēstulē.

Biedrība aicina valsts amatpersonas "rast iespējas nezaudēt 100 jaunus un spējīgus Latvijas mediķus, atrodot nepieciešamos līdzekļus papildu rezidentūras vietu atvēršanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!