Foto: F64

Zemkopības ministrijai (ZM) jāizvērtē līdzšinējā algu politika, jo pagājušajā gadā 251 amatpersonai jeb 98% ministrijas darbinieku izmaksātas piemaksas un prēmijas par paveikto darbu, kas jau ir definēts attiecīgā darbinieka amata aprakstā, secinājusi Valsts kontrole (VK).

VK ziņojumā norādīts, ka ZM pērn 251 ministrijas darbiniekam katru mēnesi izmaksāja piemaksas par personisko darba ieguldījumu un darba kvalitāti. Papildus tika maksātas prēmijas un naudas balvas, kā iznākumā papildus noteiktajai mēnešalgai darbinieki vidēji ik mēnesi saņēma no 18% līdz 75% no mēnešalgas piemaksās, naudas balvās un prēmijās.

Tā, piemēram, ZM šoferiem noteiktā mēnešalga ZM ir vidēji 700 eiro, taču kopā ar dažāda veida piemaksām alga sasniegusi vidēji 1225 eiro mēnesī. Papildu piemaksas tika piešķirtas par atbildīgu un netraucētu pasažieru pārvadāšanu, lai gan attiecīgie pienākumi jau ir paredzēti darbinieku amata aprakstos un par to veikšanu minētie darbinieki saņem mēnešalgu.

Līdzīgā veidā ienākumi par 59% pieauguši nodaļas vadītāja vietniekiem - no 1382 eiro mēnešalgā līdz 2196 eiro ar piemaksām, vecākajiem referentiem - no 994 eiro algā līdz 1513 eiro ar piemaksām, nodaļu vadītājiem - no 1917 eiro algā līdz 2642 eiro ar piemaksām, kā arī citām amatpersonām.

Kā norāda VK, lai tiktu ievērots labas pārvaldības, samērīguma un līdzekļu efektīvas izlietošanas princips un piemaksu par personisko ieguldījumu saņemtu kompetentākās amatpersonas, ņemot vērā konkrētā darbinieka ieguldījumu institūcijas mērķu sasniegšanā, ZM tiek ieteikts izvērtēt līdzšinējo atlīdzības politiku.

Kā ziņots, VK kontrole revīzijās pārbaudīja ministriju un centrālo valsts iestāžu 2014.gada pārskatus, secinot, ka valsts pārvaldē ir atgriezusies nelietderīga līdzekļu tērēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!