Foto: LETA
Trešdien Saeimas deputāti pulcēsies uz ārkārtas sēdi, lai ievēlētu nākamo Valsts prezidentu. Šim nozīmīgajam pasākumam visas dienas garumā sekos līdzi arī portāls "Delfi", piedāvājot video tiešraides un žurnālistu reportāžas no parlamenta, kā arī teksta tiešraidi ar žurnālista Jāņa Dombura komentāriem un politisko procesu analīzi.

Saeimas ārkārtas sēde sāksies plkst.10. Katram deputātam tiks dotas piecas minūtes, lai izteiktos pirmo reizi un divas minūtes, ja deputāts vēlas izteikties otro reizi. Pēc debatēm, deputātiem dodoties balsot uz slēgtām kabīnēm, uzreiz sāksies arī prezidenta vēlēšanas.

Savukārt plkst.9:30 pie Saeimas nama pieteikta atbalsta akcija "Par Egilu Levitu". Tās rīkotāji aicina iedzīvotājus "ierasties lietišķa stila apģērbos, parādot mūsu inteliģenci un paužot cieņu un godu Valsts prezidenta amatam". Reportāžu un video tiešraidi arī no šī pasākuma būs iespējams vērot portālā "Delfi".

Jau vēstīts, ka Valsts prezidenta amatam izvirzīti vairāki kandidāti. Zaļo un zemnieku savienība izvirzījusi aizsardzības ministru Raimondu Vējoni, kam atbalstu paudusi arī daļa partijas "Vienotība" deputātu. Nacionālās apvienības ieskatā piemērotākais kandidāts ir Eiropas Tiesas tiesnesis Egils Levits, bet opozīcijā esošā partija "Saskaņa" pieteikusi Sergeju Dolgopolovu. Latvijas Reģionu apvienības kandidāts ir Mārtiņš Bondars.

Saskaņā ar likumu par Valsts prezidentu var ievēlēt Latvijas pilsoni, kurš vēlēšanu dienā ir sasniedzis 40 gadu vecumu.

Prezidentu ievēlē, aizklāti balsojot, ar vēlēšanu zīmēm. Vēlēšanas notiek kārtās - ja pirmajā vēlēšanu kārtā neviens kandidāts nav ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, tad par visiem kandidātiem tiek balsots otrreiz. Ja arī tad neviens netiek ievēlēts, vēlēšanas turpina, izslēdzot ikvienā turpmākajā vēlēšanu kārtā to kandidātu, kas iepriekšējā kārtā ieguvis vismazāk balsu.

Ja vēlēšanu pēdējā kārtā neviens nav ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, tiek rīkotas jaunas vēlēšanas.

Valsts prezidents uzskatāms par ievēlētu ar ne mazāk kā 51 balss vairākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!