Foto: PantherMedia/Scanpix
Kaut trešdien gaidāmo Valsts prezidenta vēlēšanu priekšvakarā par kandidātiem valda informācijas pārbagātība un brīžiem šķiet, ka neko jaunu par kandidātiem uzzināt nevar, tā gluži nav patiesība - portāls "Delfi" apkopo maz zināmus faktus no kandidātu biogrāfijām.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) izvirzītais kandidāts Raimonds Vējonis atklāj, ka brīvajā laikā mēdz rakstīt dzeju un nedaudz nodarbojies ar gleznošanu, Nacionālās apvienības atbalstītais kandidāts Egils Levits ikdienā sadzīvo ar neierastiem mošanās paradumiem, bet Mārtiņš Bondars no Latvijas reģionu apvienības savulaik piedalījies vienā no Latvijas jauno laiko leģendārākajām basketbola spēlēm. Savukārt Sergejs Dolgopolovs, kurš pret prezidenta vēlēšanām izturas nedaudz skeptiski, atzinis, ka baidās no pelēm.

Neiespējamās misijas dalībnieks Bondars

Vienā no visu laiku leģendārākajām Latvijas basketbola izlases spēlēm 1996.gada nogalē tika pieveikta Vācijas izlase, kas nesen bija kronēta par kontinenta spēcīgāko basketbola komandu. Tā laika Latvijas izlases spēlētājs bija arī Mārtiņš Bondars.

Tolaik atbildes spēlē Rīgas sporta pilī Latvijas izlasei bija nepieciešama uzvara ar vismaz 19 punktu pārsvaru. Plāns tika izpildīts - Vācija tika sakauta ar 22 punktu starpību. Pēc spēles sporta žurnālisti spēli dēvēja par paveiktu neiespējamo misiju.

Lai gan Bondars tolaik bija izlases sastāvā, viņš lielākoties pildīja rezervista funkciju, vien uz dažām minūtēm iesaistoties spēlē. 1996.gada 27.novembrī notika citādāk un Bondars nejauši nokļuva sākumsastāvā.

"Tolaik nebija paredzēts iet sākumsastāvā, pēkšņi pienāk Jānis Zeltiņš un saka – fiksi ģērbies, jāiet laukumā. Izrādās pie sekretariāta galdiņa bija sajaukts mans un nelaiķa Andreja Bondarenko vārds," atminas Bondars.

"Izeju ar, bet tur pretī tāds Vācijas tornis [Kristiāns Velps, bijušais NBA spēlētājs, 2015.gada 1.martā miris no sirdstriekas]. Skatos uz Uvi Helmani, kas bija garākais laukumā, bet tas tikai māj ar galvu, lai es eju lekties ar viņu. Nolecu ar. Kopumā kādus piecus punktus iemetu. Pēc spēles atceros, kā Ojārs Kehris jokoja, ka, uzvarot spēcīgo Vāciju, esam sagrāvuši Latvijas basketbolu," stāsta Bondars.

Tolaik, kā stāsta bijušais Latvijas izlases basketbolists, spēli bija atbraukuši skatīties vairāki FIBA pārstāvji, arī no Vācijas basketbola federācijas, lai atbalstītu mazās Latvijas centienus basketbolā. Protams, pēc šādas spēles nekāds atbalsts nesekoja, smejas Bondars.

Vējonis - dzejnieks un mākslinieks

"Esmu jau atzinies, ka jaunībā rakstīju dzejoļus – drosmes gan pietika tos radīt tikai manai nākamajai sievai. Bet esmu arī mākslinieks," par sevi stāsta Raimonds Vējonis

"1989.gada 4.februāri kā bioloģijas skolotājs iekāpu agrajā rīta vilcienā Pitalova – Rīga, bet atgriezos jau kā Madonas vides komitejas priekšnieka vietnieks ar uzdevumu izveidot vides aizsardzības sistēmu. Viss bija jāsāk no nulles, tai skaitā padomju gada nabadzībā jāremontē telpas. Gribējās jau, lai cilvēki, ienākot jaunās institūcijas telpās, saprot, kur atnākuši un negrib mukt prom. Tad nu nācās atklāt dizainera talantu – sameklēju krāsainu vorsalīnu, kādu nu varēju un cik varēju. Pieejamais materiāls arī noteica māksliniecisko konceptu – no zaļa, balta un pelēka salīmēju Gaiziņa ainavu. Nosaukumu gan klāt nepieliku, jo biju pārliecināts, ka katram mana mākslinieciskā iecere ir skaidra un saprotama. Diemžēl citus interjera veidošanas piedāvājumus nesaņēmu," skaidro prezidenta amata kandidāts.

Vējonis arī izskaidro kādu sazvērestības teoriju. "Politiķiem reizēm atliek tikai brīnīties, cik radoši interpretē gan viņu teikto, gan biogrāfiju. Piemēram, par manu dzimšanas vietu Pleskavas apgabalā sacer leģendas. Patiesība ir vienkārša – manu tēvu, kā jau visus padomju gados, iesauca armijā un nosūtīja "tikai" uz Pleskavas apgabalu. Mana mamma smalki izrēķināja, ka vēl paspēs viņu ātri apciemot pirms bērna dzimšanas, jo pēc tam jau nekur netiks (tiem, kas nesaprot – padomju laiki ar autiņiem, pudelītēm u.c.). Protams, viss smalkais aprēķins izgāzās un atpakaļ mēs jau braucām divi. Notikušo gan mamma piemin kā pierādījumu tam, ka citu plāniem un kalkulācijām es nepadodos jau kopš dzimšanas," stāsta Vējonis.

Levita pamošanās paradumi

Nacionālās apvienības (NA) atbalstītais kandidāts Egils Levits varot lepoties ar diezgan savdabīgiem mošanās paradumiem, skaidro NA preses sekretāre Laila Ozoliņa.

"Uzzināju no Levita kunga ļoti interesantu faktu - gandrīz kā acīmredzamais – neticamais. Viņš spēj ikdienā iztikt bez modinātājzvana. Tas nozīmē, ka Levita kungs neizmanto nedz pulksteni, nedz kādu citu mehānisko vai elektronisko līdzekli, lai no rīta pamostos jaunai dzīves dienai," Levita spējas raksturo Ozoliņa.

"Viņam ir, tā sacīt, izcils bioloģiskais pulkstenis. Ja pirms ieslīgšanas naktsmiegā ir nolēmis, ka rīts jāsāk pulksten 6, tad pamodīsies precīzi pulksten 6," par prezidenta kandidātu stāsta partijas preses sekretāre.

Dolgopolovam bailes no pelēm

Sergejs Dolgopolovs, kā liecina portāla "Delfi" informācija, visai skeptiski attiecas pret prezidenta vēlēšanām, nelabprāt komunicējot ar medijiem saistībā ar vēlēšanām. Viņš arī šoreiz nevēlējās ar portālu "Delfi" dalīties ar savu biogrāfiju saistītu informāciju.

Taču, ka liecina preses arhīvi, arī Dolgopolovs savulaik runājis par cilvēciskām īpašībām, kas viņam piemīt, piemēram, viņam nedaudz bail no pelēm. Dolgopolovs kādā no "Rīgas Balss" publikācijām par sevi sacījis: "Es vispār dzīvē ne no kā nebaidos, izņemot peles un tumsu. Jā, un no pelēm arī tagad mazāk baidos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!