Foto: LETA
Valsts prezidenta vēlēšanu dienas rītā visvairāk deputātu balsu ir aizsardzības ministram Raimondam Vējonim un Eiropas Savienības tiesas tiesnesim Egilam Levitam, noskaidroja portāls "Delfi".

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzītajam Vējonim solīts ZZS frakcijas atbalsts - 21 balss, kā arī partijas "Vienotība" deputātu atbalsts. Kopumā Vējonim tiek solītas 33-35 balsis.

Nacionālā apvienība (NA) Valsts prezidenta amatam virzīja Levitu, un viņam atbalstu pauduši arī citu partiju pārstāvji. Sākotnēji izskanēja, ka Levitam ir 21 balsis - 17 no NA, deputāta Ringolda Baloža (NSL) balss, kā arī trīs "Vienotības" pārstāvju atbalsts. Savukārt vēlēšanu priekšvakarā neoficiāli tiek minēts pat 30 deputātu atbalsts.

Visnoteiktākais atbalsts vēlēšanu pirmajā kārtā ir opozīcijas partiju kandidātiem - deputātu Sergeju Dolgopolovu (S) atbalsta 24 partijas "Saskaņa" deputāti, bet deputāts Mārtiņš Bondars, kuru izvirzīja Latvijas Reģionu apvienība (LRA), Bondars droši var rēķināties vien ar septiņu kolēģu balsīm - LRA frakcijā ir astoņi deputāti, taču frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš nevar piedalīties Saeimas sēdēs tādēļ, ka Saeima piekritusi viņa krimināllietas iztiesāšanas turpināšanai.

Savukārt partijas "No sirds Latvijai" deputāti solījuši neatbalstīt nevienu kandidātu.

Ja deputāti nobalsos atbilstoši solītajam, pirmais vēlēšanās varētu izkrist Bondars, bet pēc tam - Dolgopolovs. Sīvākā cīņa gaidāma starp Levitu un Vējoni.

Prognozes par to, kāds balsojums gaidāms pēc pirmo kandidātu "izkrišanas", gan ir visai neskaidras - visas partijas pauž pārliecību, ka viņu kandidāts tomēr iegūs vairākumu.

Gan NA, gan ZZS kandidātu "izkrišanas" gadījumā plāno sasaukt frakciju, valdes sēdes, kur arī lemt par turpmāko rīcību.  Vienlaikus ZZS frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka atzina - ZZS jau iepriekš minējusi, ka nodrošināt partijas atbalstu Levitam būtu grūti.

Savukārt "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa iepriekš norādīja, ka frakcija atbalstīs to kandidātu, kas cīņu turpinās ilgāk. Proti, ja pirmais "izkristu" Levits, visu "Vienotības" deputātu atbalstu saņemtu Vējonis un otrādi.

Reģionu apvienība Bondara izkrišanas gadījumā, visticamāk, neatbalstīs nevienu no izvirzītajiem kandidātiem, bet "Saskaņas" valde vienojusies - ja Dolgopolovs izstāsies no cīņas, partija balsos pret visiem pārējiem kandidātiem.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidenta amatam izvirzīti četri kandidāti - ZZS izvirzījusi  Vējoni, kam atbalstu paudusi arī daļa partijas "Vienotība" deputātu. Nacionālās apvienības ieskatā piemērotākais kandidāts ir Levits, bet opozīcijā esošā partija "Saskaņa" pieteikusi Dolgopolovu.

Latvijas Reģionu apvienības kandidāts ir Bondars.

Saeimas sēde, kurā vēlēs Valsts prezidentu, notiks trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!