Foto: DELFI

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien vērtēs VSIA "Latvijas Radio" programmas "Pieci.lv" raidījuma "Pilnīgs vakars" rubrikas "Pieliec punktu!" atbilstību sabiedriskajam pasūtījumam. Minētajā raidījumā jaunieši, kas sevi dēvē par reperiem, brīvrunas sacensībās aizrāvās ar rupjību lietošanu.

Sanāksme no plkst.10 notiks komisijas sēžu zālē Jēkaba ielā 16, 403.telpā.

Iebilstos pret Saeimas iejaukšanos sabiedriskā medija saturā, Latvijas Radio vadība neapmeklēs šodien gaidāmo Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdi, kurā plānots runāt par radio ēterā izskanējušajām rupjībām.

Radio norādīja, ka saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 62.panta sesto daļu, sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbību uzrauga Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, kontrolējot, vai tā atbilst šajā likumā reglamentētajiem sabiedrisko plašsaziņas līdzekļu darbības pamatnosacījumiem, šo plašsaziņas līdzekļu programmas sabiedriskā pasūtījuma uzdevumiem un vai finanšu līdzekļi tiek izlietoti atbilstoši apstiprinātajiem budžetiem.

Latvijas Radio pauž neizpratni par šāda jautājuma iekļaušanu Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdes dienas kārtībā un ir informējis komisiju, ka saskaņā ar šis dienas valdes sēdes lēmumu Latvijas Radio pārstāvis nepiedalīsies minētajā komisijas sēdē.

"Elektronisko plašsaziņas līdzekļu operatīvās vadības un satura jautājumu izskatīšana Saeimas komisijā ir pretrunā ar esošajiem Latvijas mediju regulācijas normatīvajiem aktiem un starptautiski pieņemtajām normām," uzsver Latvijas Radio pārstāvji.

Attiecīgais jautājums aktualizējies pēc tam, kad AS "SuperFM" valdes priekšsēdētājs Uģis Polis jūnija sākumā vērsās pie Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāja Aināra Dimanta ar lūgumu skaidrot necenzētas leksikas lietojumu minētajā raidījumā.

Arī Latvijas Radio 5 vadība pievērsusies necenzētas leksikas lietojuma izvērtējumam raidījuma "Pilnīgs vakars" rubrikā "Pieliec punktu!" un uzskata, ka ir svarīgi iesaistīties diskusijās par sabiedriskā medija saturu, lai rosinātu tā kvalitāti, iepriekš informēja Latvijas Radio 5 vadītājs Kārlis Dagilis.

NEPLP Monitoringa centrs patlaban vērtē VSIA "Latvijas Radio" programmas "Pieci.lv" raidījumu "Pilnīgs vakars" atbilstību Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumam, aģentūru LETA informēja Dimants. Ja NEPLP juristi raidījuma ierakstos saskatīs likuma pārkāpuma pazīmes, NEPLP sāks administratīvo lietvedību, kurā tiks pieņemti turpmākie lēmumi.

Tāpat NEPLP pauž neizpratni par to, ka nav saņemts uzaicinājums sniegt ziņojumu vai atzinumu par šo jautājumu šodienas Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē, tā vietā deputāti šajā jautājumā uzņēmušies "tiesneša lomu", apejot NEPLP.

"Ņemot vērā, ka darba kārtībā ir iekļauts jautājums par minētā raidījuma atbilstību sabiedriskajam pasūtījumam, NEPLP vērš uzmanību, ka sabiedriskā pasūtījuma izstrāde un izpildes vērtēšana ir NEPLP kā pastāvīgas iestādes kompetences jautājums. No NEPLP rīcībā esošā uzaicinājuma nav saprotama NEPLP loma sēdē izskatāmā jautājuma kontekstā," norādīja Dimants.

"Tieša deputātu iesaistīšanās mediju jautājumu risināšanā pielīdzināma tiesas spriešanai Saeimas Juridiskajā komisijā, apejot tiesu kā neatkarīgu un profesionālu institūciju," piebilda organizācijas vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!