Foto: LETA

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) aicina stiprā karstumā ilgstoši neatrasties saulē, pavēstīja VUGD.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis brīdinājumu, ka tuvākajās dienās gaidāms stiprs karstums – ceturtdien pēcpusdienā vietām, galvenokārt centrālajos rajonos, gaidāms stiprs karstums - gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +27º. Karsts laiks saglabāsies arī turpmākajās dienās - no 3. līdz 5.jūlijam dienā teritorijas lielākajā daļā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +27...+30º.

VUGD un NMPD iesaka iedzīvotājiem šādā laikā ilgstoši neatrasties saulē; neveikt fizisku slodzi saulē, kā arī karstās, nevēdinātās telpās; izdzert vismaz 1-2 litrus ūdens dienā; valkāt gaišas drēbes un galvassegas; pārkarsušiem strauji neiet peldēties aukstā ūdenī; parūpēties par mazāk aizsargātajiem – bērniem, gados veciem un vientuļiem cilvēkiem, invalīdiem.

Iedzīvotājiem arī iesaka izvairīties lietot pārtikā produktus, kas ātri bojājas, - piena, gaļas, zivju produktus, olas, dažādus jau iepriekš sagatavotus ēdienus vai pusfabrikātus.

Mediķi norāda, ka pārkaršanas vai karstuma dūriena pazīmes ir: galvassāpes, slikta dūša, vemšana, ātrs pulss, apziņas traucējumi pat līdz bezsamaņai, paaugstināta ķermeņa temperatūra.

Pārkaršanas vai karstuma dūriena gadījumā cietušais jānovieto guļus ar paceltu galvgali vēsā un labi vēdinātā telpā, jāatģerbj, viņam jādod dzert nelieliem malkiem vēsu, nedaudz sālītu ūdeni, kā arī uz cietušā galvas, kakla, krūtīm un padusēs jāliek mitras, vēsas kompreses un cietušais jāapšļaksta ar vēsu ūdeni.

Ja cietušā stāvoklis neuzlabojas, jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība pa tālruni 113.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!