Foto: Publicitātes foto

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedums, saskaņā ar kuru Itālija nosodīta par viendzimuma partnerattiecību neatzīšanu, lai arī neuzliek par pienākumu Latvijai grozīt tiesību aktus, tomēr sūta ļoti spēcīgu signālu, sacīja Ministru kabineta (MK) pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce.

Līce uzsvēra, ka plašākus komentārus par tiesas spriedumu pagaidām nevar izteikt, jo jāsagaida tā stāšanās spēkā. Paredzēts, ka tiesas spriedums stāsies spēkā pēc trīs mēnešiem.

Vienlaikus Līce norādīja, ka ECT spriedums neuzliek par pienākumu grozīt tiesību aktus, bet ir spēcīgs signāls. Tāpat Līce akcentēja, ka spriedums ir jāskatās arī tajā aspektā, ka tas ir specifisks Itālijai, jo tajā ir arī norādīts uz šīs valsts konstitucionālās tiesas iepriekš izteikto esošā stāvokļa kritiku.

Saskaņā ar ECT otrdienas spriedumu, Itālija, neveidojot viendzimuma savienību likumisko ietvaru, ir pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvencijā garantētās tiesības uz privātās un ģimenes dzīves neaizskaramību. Tiesa atzina, ka Itālijas valdība pārkāpusi trīs viendzimuma pāru tiesības, atsakoties reģistrēt to laulību vai savādākā veidā atzīstot savienību.

Tāpat tiesa norādījusi, ka Itālijā patlaban eksistējošā tiesiskā aizsardzība viendzimuma pāriem ir nepietiekama un, ka 24 no 47 Eiropas Padomes valsīm ir izstrādāta likumdošana, kas šādiem pāriem garantē juridisku atzīšanu.

No partijas "Vienotība" Saeimā ievēlētais deputāts Veiko Spolītis janvārī iesniedza priekšlikumu Saeimas Juridiskajā komisijā par partnerattiecību legalizāciju.

Spolītis iepriekš informēja, ka priekšlikums paredz ieviest jaunu civiltiesisku institūtu - "partnerību", kas tiesību un pienākumu ziņā būtu pielīdzināms laulībai.

Spolīša priekšlikumi paredzēja atjaunot Civillikumā 40.pantu, ka jebkuras divas fiziskas personas var nodibināt partnerību, kurai ir tādas pašas funkcijas kā laulībai izņemot to, ka tajā var stāties tikai no 18 gadu vecuma, neparedzot 16 gadu izņēmumu, kā arī partnerību nevarēs noslēgt Svētās Romas katoļu baznīcas, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas, kā arī citu tradicionālo konfesiju un mozusticīgu jeb jūdaistu dievnamos un lūgšanu namos.

Februārī Saeimas Juridiskā komisija noraidīja Spolīša priekšlikumu.

Jautājums par partnerattiecību regulējumu Latvijā no jauna aktualizējās, kad par savu homoseksuālo orientāciju publiski sociālajā tīklā "Twitter" paziņoja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Vienotība").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!