Foto: AFP/Scanpix

„Mūsu valstī sievietes kļūst par valdības amatpersonām un sasniedz augstākās pozīcijas biznesa vidē - to atbalsta gan mūsu konstitūcija un izglītības sistēma, gan sabiedriskā doma. Ja vīriešiem un sievietēm ir vienādas tiesības un iespējas, visa sabiedrība spēj pilnvērtīgāk funkcionēt," uzrunā „Post-2015" samita dalībniekiem piektdien Ņujorkā sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.


Vējonis savā runā akcentēja dzimumu līdztiesības nozīmi, kam ir loma gan sociālā taisnīguma veicināšanā, gan ekonomiskās izaugsmes veicināšanā, norādot, ka ANO jaunie ilgtspējīgas attīstības mērķi „mums visiem dod iespēju izbeigt pastāvīgo diskrimināciju un vardarbību, ar ko ik dienas nākas saskarties sievietēm un meitenēm daudzviet pasaulē".

Tāpat Vējonis īpaši izcēlis likuma varas un labas pārvaldības nozīmi: "Ja tiesu sistēma nedarbojas kā nākas, ja valsts pārvalde ir neefektīva un necaurspīdīga un ja valdība neievēro cilvēktiesības, tas apdraud stabilas un drošas sabiedrības pastāvēšanas pašu pamatu." Valsts prezidents norādīja, ka mūsdienu tehnoloģijas un e-pārvalde sniedz unikālu iespēju vairot uzticēšanos starp politikas veidotājiem un sabiedrību, jo ļauj ikvienam vairāk iesaistīties lēmumu pieņemšanā.

Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā portālu „Delfi" informēja, ka piektdien Latvijas Valsts prezidents sācis darba vizīti ASV un ANO Ģenerālās Asamblejas 70. sesijā. Prezidents piektdien uzrunājis "Post-2015" samita dalībniekus Ņujorkā, uzsverot ANO ilgtspējīgas attīstības mērķus, to apjomu, kā arī katras valsts kopīgu sadarbību, lai kopīgi nākotnē varētu pārvarēt sociālos, ekonomiskos un vides izaicinājumus, informē Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

"Post-2015" samitā tiek izvērtēti līdzšinējie ANO Tūkstošgades mērķi un noteikti līdzsvarotas un ilgtspējīgas globālās attīstības mērķi jaunam laika periodam.

Valsts prezidents piektdien ticies arī ar ASV ebreju organizāciju pārstāvjiem, kuri augstu novērtējuši Latvijas paveikto ebreju kopienas nekustamo īpašumu restitūcijas jautājumā un izteica atzinību, ka arī parlaments konceptuāli atbalstījis piecu okupācijas laikā atsavināto īpašumu atdošanu. Vējonis akcentēja veiksmīgo dialogu ar ebreju kopienu gan Latvijā, gan starptautiskā līmenī.

Pārrunājot Eiropas izaicinājumus migrācijas jomā, Valsts prezidents izklāstīja Latvijas nostāju bēgļu uzņemšanas jautājumā, kurā skaidrojošas informācijas un savlaicīga rīcības plāna trūkums raisījis neziņu un bailes sabiedrībā. Tāpat sarunā tika skarts jautājums par Sīrijas konflikta eskalāciju, transatlantisko sadarbību un ASV kā Latvijas stratēģiskā partnera ieguldījumu visa Baltijas reģiona drošības stiprināšanā.

Piektdienas noslēgumā Valsts prezidents ar kundzi piedalījās Zviedrijas Karalistes rīkotajā pieņemšanā, kas tika rīkota jauno "Post-2015" attīstības mērķu ieviešanas atbalstam, neformālā gaisotnē tiekoties ar vairāku valstu līderiem.

Savukārt sestdien Valsts prezidentam paredzētas vairākas tikšanās - ar Indonēzijas viceprezidentu Jusufu Kallu, Turkmenistānas prezidentu Gurbanguli Berdimuhamedovu, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretāru Anhelu Guriju, kā arī ANO ģenerālsekretāru Banu Kimūnu. Vējonis sestdien piedalīsies arī Vācijas kancleres Angelas Merkeles rīkotajā augsta līmeņa pieņemšanā valstu vadītājiem un apmeklēs 11. septembra teroraktu upuriem veltīto memoriālu Ņujorkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!