Ugunsdzēsēji šogad devušies palīgā jau vairāk nekā 600 dzīvniekiem, tāpēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus pieskatīt un parūpēties par saviem mīļdzīvniekiem, portālu “Delfi” informēja dienestā.

Svētdien, 4.oktobrī, atzīmēta Pasaules dzīvnieku aizsardzības diena, un VUGD statistika liecina, ka šogad veikti jau 4605 glābšanas darbi. Turklāt no tiem 668 gadījumos palīdzība bijusi nepieciešama tieši dzīvniekiem.

Apkopotā dienesta statistika liecina, ka 376 gadījumos ugunsdzēsēji palīdzējuši bezpalīdzīgā situācijā nonākušiem mājdzīvniekiem, savukārt 259 gadījumos - savvaļas dzīvniekiem un putniem. Vēl 33 gadījumos palīdzība sniegta mājputniem un mājlopiem.

Dienests norāda, ka ugunsdzēsēju palīdzība bijusi nepieciešama gan laukos, gan arī pilsētās mītošajiem dzīvniekiem. Šogad 256 gadījumos glābēji steigušies palīgā dzīvniekiem novados, 248 gadījumos – dzīvniekiem Rīgā un 164 gadījumos devušies uz citām republikas pilsētām.

Visbiežāk dažādās nelaimēs nokļuvušo kaķi. 299 gadījumos glābēji devušies palīgā kaķiem, kuri uzrāpušies kokā un paši nav tikuši lejā, ielīduši caurulēs vai arī iekrituši ventilācijas šahtās un akās. Tomēr visbiežāk izrādījies, ka kokos iesprūdušajiem kaķiem glabēju palīdzība nav bijusi nepieciešama, un tie paši spējuši nokāpt no koka vai jumta.

Otrajā vietā ierindojas putni – 132 gadījumos kaijas, vārnas, baloži, pīles, stārķi, gulbji un citi putni bija nokļuvuši nelaimē, piemēram, ielidojuši ventilācijas šahtā, sapinušies makšķernieku auklā, kā arī ar tiem notikušas citas nebūšanas.
Trešajā vietā ierindojušies izsaukumi uz glābšanas darbiem, kuros palīdzība nepieciešama suņiem. Tādu kopumā bijis 75. Desmit gadījumos suņi bija iekrituši akās un saviem spēkiem netika ārā. Vienā gadījumā suns bija iekritis akā kopā ar lapsu.

Lauku reģionos nereti ugunsdzēsēju palīdzība nepieciešama meža dzīvniekiem vai lieliem mājlopiem, piemēram, meža dzīvnieki ielūzuši ledū, mājlopi iekrituši akā, iestiguši dubļos vai vircas bedrē.

VUGD atgādina, ka iedzīvotājiem jāpieskata un jāparūpējas par saviem četrkājainajiem draugiem, lai nevērības vai neuzmanības dēļ dzīvnieki neciestu. Piemēram, dzīvojamo māju iemītniekiem jāizvērtē, vai gadījumā, ja logs tiek atstāts vēdināšanas režīmā, ar četrkājaino draugu nevar notikt kāda nelaime, norāda ugunsdzēsēji.

Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka ugunsdzēsēji dodas palīgā ne uz visiem izsaukumiem, kuros nepieciešama palīdzība dzīvniekiem. Gadījumos, ja dzīvnieks ir slims vai cietis, viņam var palīdzēt tikai veterinārārsts. Ugunsdzēsēji dodas uz tiem izsaukumiem, kuros nelaimē nokļuvušais dzīvnieks atrodas tādā situācijā, no kuras viņš nevar izkļūt pats saviem spēkiem un ir apdraudēta viņa veselība un dzīvība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!