Foto: LETA

Veikalu ķēdi "Maxima" pārvaldošais uzņēmums SIA "Maxima Latvija", vēršoties prokuratūrā, pārsūdzējis Valsts policijas (VP) lēmumu nerosināt lietu par Valsts darba inspekcijas (VDI) amatpersonu atbildību Zolitūdes traģēdijā, informēja "Maxima" pārstāvis Jānis Beseris.

Viņš norādīja, ka uzņēmums prokuratūrā ar iesniegumu vērsās augusta beigās, tādējādi pārsūdzot policijas lēmumu, ar kuru tika atteikts ierosināt lietu par iespējamo VDI amatpersonu atbildību Zolitūdes traģēdijā.

Beseris skaidroja, ka policija, argumentējot lēmumu, bija norādījusi, ka VDI kompetencē ietilpstot tikai tādu jautājumu izvērtēšana kā darba laika pareiza ievērošana, darba līguma rakstveida formas esamība, nodarbināto apmācība, bet nekādā gadījumā neietilpstot pienākums vērtēt darbiniekiem ar būvniecību saistītos riskus.

Tādējādi "Maxima Latvija" policijas lēmumā saskatīja fundamentālas pretrunas ar VDI Zolitūdes izmeklēšanas aktā konstatēto - no vienas puses, policija un VDI norāda, ka darba drošības risku izvērtēšana būvniecības procesā nemaz neietilpstot VDI kompetencē, no otras puses, - VDI savā aktā izsaka visasākos pārmetumus "Maxima Latvija" tieši par šo pārkāpumu - tā neesot izvērtējusi būvdarbu radītos riskus.

"No iepriekš minētā, mūsuprāt, izriet, ka tas ir uzskatāms par netaisnību un nepareizību, proti, valsts iestāde principā pārmet likuma pārkāpumu par jautājumu, kurš nemaz neietilpst tās kompetencē," pauda Beseris.

Viņš atzīmēja, ka septembra sākumā uzņēmums saņēma informāciju no prokuratūras, ka "Maxima Latvija" iesniegums ir saņemts un tiks izskatīts 30 dienu laikā.

Kā ziņots, VP nolēma nerosināt lietu par VDI līdzatbildību Zolitūdes traģēdijā, iepriekš vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Tāpat vēstīts, ka VP šogad vasarā bija sākusi pārbaudi pēc "Maxima Latvija" iesnieguma, lai izvērtētu iespējamo VDI līdzatbildību Zolitūdes traģēdijā.

Iepriekš VDI Zolitūdes traģēdijas kontekstā pārmeta "Maxima Latvija" neizdarību - būvdarbu radīto risku neizvērtēšanu. Tagad uzņēmuma advokāti nonākuši pie secinājuma - uzraugošajai iestādei esot iespējams pārmest tieši to pašu. Pārmetumus inspekcijai "Maxima Latvija" balstīja Ministru kabineta noteikumos, kas paredz - tai jāuzrauga, vai, veicot būvdarbus, ievērotas darba aizsardzības prasības.

Inspekcijā uzņēmuma pārmetumus sauc par absurdiem un norāda, ka tā ir "Maxima Latvija" reakcija uz pastiprināto uzmanību, ko uzraugošā iestāde pēc traģēdijas pievērsusi darba apstākļiem tirdzniecības tīkla veikalos.

Jau vēstīts, ka "Maxima Latvija" apgrozījums pērn sasniedzis 674,35 miljonus eiro, pieaugot par 0,13% salīdzinājumā ar 2013.gadu, bet peļņa - 13,9 miljonus eiro, kas ir par 21% mazāk nekā 2013.gadā, informēja uzņēmumā.

"Maxima Latvija" apgrozījums 2013.gadā sasniedza 673,47 miljonus eiro, kas bija par 5,1% vairāk nekā 2012.gadā, kad apgrozījums bija 640,81 miljons eiro. Tikmēr 2013.gadā par 13% saruka uzņēmuma peļņa - no 20,4 miljoniem eiro 2012.gadā līdz 17,74 miljoniem eiro 2013.gadā.

SIA "Maxima Latvija" dibināta 2000.gada 29.novembrī. Kompānijas pamatkapitāls ir 4,91 miljons eiro. "Maxima Latvija" mātesuzņēmums ir Lietuvā reģistrētais "Vilniaus Prekyba UAB", kura mātesuzņēmums savukārt ir Nīderlandē reģistrētais "Lincoln Land Erste B.V".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!