Foto: morgueFile

Pašvaldības atteikušās no VAS "Privatizācijas aģentūra" (PA) pārņemt 213 valsts īpašumā esošus neizīrētus dzīvokļus, par kuriem potenciālie pircēji un privatizētāji nav izrādījuši interesi, informē PA pārstāvis Guntis Kārkliņš.

Viņš norāda, ka, tā kā līdz šim publiski ir izskanējis, ka pašvaldībām nav kur izmitināt bēgļus, tad valsts dzīvokļi varētu būt viens no šīs problēmas iespējamiem risinājumiem. Tāpat pašvaldības šos dzīvokļus varētu izmantot sociālo jautājumu risināšanai.

Kārkliņš skaidro, ka PA privatizē, atsavina un pārvalda valsts dzīvojamās mājas un dzīvokļus. Valsts īpašumā esošie neprivatizētie dzīvokļi sākotnēji atbilstoši likumam tiek piedāvāti pašvaldībām, bet, ja tā atsakās, tad neizīrētie dzīvokļi tiek nodoti atsavināšanai un interesenti var šos īpašumus iegādāties izsolēs. Dzīvokļi vai dzīvojamās mājas bieži ir sliktā tehniskā stāvoklī vai atrodas valsts teritorijās ar mazāk aktīvu nekustamā īpašuma tirgu. Tāpēc apmēram 213 neizīrētus dzīvokļus nav izdevies pārdot. Arī pašvaldības par šiem dzīvokļiem neizrāda interesi, informē aģentūra.

PA dzīvojamo māju un dzīvokļu dienesta vadītāja Darja Ivanova atzīst: "Valsts īpašumā šobrīd ir pietiekami dzīvokļu, kas stāv tukši. Privātā tirgū par tiem intereses nav, bet pašvaldības bez finansējuma dzīvokļu remontiem nav ieinteresētas tos pārņemt. Saņemot atbilstošu valsts finansējumu remontiem, pašvaldības varētu šos dzīvokļus izmantot bēgļu izmitināšanai vai arī citu sociālo funkciju veikšanai."

Kopumā šī gada pirmajos trijos ceturkšņos PA ir noslēgusi 44 dzīvokļu īpašumu un dzīvojamo māju pārdošanas līgumus par 171 tūkstoti eiro. Privatizācijas procesa ietvaros noslēgti 108 pirkuma līgumi, no kuriem 84 par īpašumā līdz dzīvojamās mājas privatizācijai nodotajiem dzīvokļu īpašumiem, deviņi pārdoti īrniekiem, bet 15 pārdoti izsolēs. PA portfelī ir atlikuši 1272 dzīvokļi, no kuriem lielākā daļa ir izīrēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!