Foto: LETA

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja Kārtības ruļļa grozījumus, kas paredz izveidot parlamentā ģenerālsekretāra amatu, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

"Par" likumprojektu balsoja 61 deputāts, pret bija 20 partijas "Saskaņa" pārstāvji, bet deputāts Kārlis Seržants (ZZS) atturējās.

Atbilstoši jaunajam Saeimas administratīvās vadības nolikumam Saeimas ģenerālsekretārs nodrošinās parlamenta administratīvo vadību.

"Saeimas ģenerālsekretāra amata pienākumos ietilpst Saeimas administrācijas saskaņota, mērķtiecīga un uz rezultātu virzīta darba nodrošināšana, parlamenta personāla sastāva vadība un attīstība, finanšu un citu resursu vadība un uzraudzība, administrācijas darba stratēģiskās plānošanas un izstrādāto plānu savlaicīgas īstenošanas vadība un pārraudzība," iepriekš skaidroja Saeimas Preses dienestā.

Tāpat šī amata pienākumos ietilpst Saeimas pārstāvēšana starptautiskās sanāksmēs un divpusējās attiecībās ar citu valstu parlamentiem savas kompetences ietvaros.

Paredzēts, ka darba līgums ar Saeimas ģenerālsekretāru tiks slēgts uz attiecīgās Saeimas pilnvaru laiku, šim termiņam pieskaitot 12 mēnešus.

Līdz šim noteikts, ka par jautājumiem, kas attiecas uz Saeimas deputātu funkciju izpildei nepieciešamo atbalstu, atbildēja Saeimas Kanceleja.

"Parlamenta ģenerālsekretāra amats ir lielākajā daļā pasaules parlamentu, tostarp visās Baltijas un Ziemeļvalstu reģiona valstīs," skaidroja Saeimā, piebilstot, ka Saeimas administratīvās jaunā vadības koncepcija veidota, ņemot vērā starptautisku parlamentu praksi un pieredzi.

Jau vēstīts, ka Saeimas Prezidijs Saeimas ģenerālsekretāra amatā iecēlis līdzšinējo Latvijas Institūta vadītāju Karinu Pētersoni. Pētersone darbu šajā amatā uzsāka šā gada 12. oktobrī.

Saeimas Prezidijs jaunu Saeimas administratīvās vadības nolikumu apstiprināja 10. septembrī. Saskaņā ar to Saeimas Administrācijas ģenerālsekretāra tiešā pakļautībā strādās Saeimas Kancelejas direktors un Saeimas izpilddirektors, kā arī Personāla nodaļa, Protokola nodaļa, Informācijas nodaļa un parlamenta komisiju darbinieki, kuru darba saturu joprojām noteiks attiecīgās komisijas priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!