Foto: AFP/Scanpix

Latvijas diplomātiskais dienests turpina strādāt, lai lobētu Latvijas kandidatūru ANO Drošības padomē, regulāri informējot ārvalstu kolēģus par to divpusēju un daudzpusēju tikšanos formātos, pastāstīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs vēstnieks Raimonds Jansons.

Vaicāts par Latvijas ievēlēšanu ANO Drošības padomē, Jansons apliecināja, ka darbs pie ievēlēšanas ir sācies, piebilstot, ka saskaņā ar diplomātisko praksi informācija par saņemtajiem atbalstiem un par savstarpēju atbalstu pirms vēlēšanām netiek izpausta.

"Attiecībā uz Latvijas ievēlēšanas izredzēm prognozes izteikt ir pāragri," viņš atzina. "Kandidēšana ANO Drošības padomē ir pierādījums Latvijas gatavībai uzņemties atbildību starptautiskās drošības jautājumu risināšanā," skaidroja Jansons, piebilstot, ka ievēlēšanas gadījumā divu gadu garumā Latvijai būs iespēja piedalīties un būtiski ietekmēt pasaules politiskos procesus.

Vēstīts, ka Latvijas valdība jau 2011. gadā slēgtajā sēdes daļā pieņēmusi lēmumu par Latvijas kandidatūras pieteikšanu ANO Drošības padomes 2025. gada vēlēšanās uz 2026.-2027. gada termiņu.

Saskaņā ar ANO Statūtiem tās kompetencē ir starptautiskās drošības jautājumi, piemēram, ANO miera uzturēšanas operācijas, sankciju noteikšana, militāra spēka lietošana un citi. Drošības padomes lēmumi ANO dalībvalstīm ir saistoši.

Latvija nekad nav bijusi Drošības padomes locekle. Saskaņā ar pašreizējo praksi kandidatūras uz Drošības padomes vēlēšanām tiek pieteiktas ļoti savlaicīgi. Austrumeiropas valstu grupā, kuras locekle ir arī Latvija, kandidatūras izvirzītas līdz pat 2031. gada vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!