Foto: Reuters/Scanpix

Irāna, neievērojot ANO Drošības padomes aizliegumu, svētdien izmēģinājusi augstas precizitātes vadāmo ballistisko raķeti. Tas norāda uz iespējamiem panākumiem Teherānas centienos uzlabot sava raķešu arsenāla precizitāti, vēsta aģentūra "Reuters".

Irānai ir viena no plašākajām raķešu programmām Tuvajos Austrumos, taču tā potenciālo efektivitāti ierobežo zemā precizitāte.

Irānas TV pārraidītājos kadros parādīta jaunās raķetes "Emad" palaišana. Tas būs Irānas pirmais augstas precizitātes vadāmais ierocis, kura sasniedzamības rādiusā ir Teherānas reģionālas ienaidnieks Izraēla.

""Emad" raķete var sasniegt mērķi ar augsta līmeņa precizitāti un pilnībā iznīcināt to. Tas ievērojami uzlabo Irānas stratēģisko atturēšanas kapacitāti," TV pārraidītā preses konferencē paziņoja Irānas aizsardzības ministrs Hoseins Dehgans.

ANO Drošības padomes rezolūcija aizliedz ārvalstīm jebkādā veidā palīdzēt Irānai attīstīt ballistisko raķešu programmu, šis aizliegums paliek spēkā arī pēc 14. jūlijā panāktās kodolvienošanās, kura paredz virknes citu pret Irānu vērsto sankciju atcelšanu.

Tāpat ANO aizliedz Irānai veikt jebkāda veida aktivitātes ar ballistiskajām raķetēm, kas piemērotas kodolgalviņas nešanai, kas attiecas arī uz "Emad".

"Mēs nevienam neprasām atļauju stiprināt mūsu aizsardzības un raķešu spējas," "Reuters" citē Irānas aizsardzības ministra teikto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!