Foto: F64

Valdības vadītāja Laimdota Straujuma nevar iedomāties, kā veselības ministrs Guntis Belēvičs varētu strādāt bez pielaides valsts noslēpumiem.

Straujuma žurnālistiem pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes teica, ka ministriem tomēr ir jābūt pielaidei valsts noslēpumiem. "Pagājušajā valdībā, kad bija līdz vēlēšanām bija daži mēneši, bija cita situācija. Šobrīd valdībai nav ierobežojošais termiņš - vēlēšanas. Līdz ar to es nevaru iedomāties, kā ministrs, kuram nav pielaides, visu savu termiņa laiku nepiedalīsies klasificēto jautājumu izskatīšanā," sacīja Straujuma.

Premjere arī uzsvēra, ka nav pieņemami, ja ministrs nevar piedalīties klasificēto jautājumu izskatīšanā. Straujuma skaidroja, ka valdībā tiek skatīti jautājumi, kuri ir saistīti ar bēgļu uzņemšanu un ir nepieciešamas arī veselības ministra viedoklis. "Manuprāt, tas apgrūtinātu [šādu jautājumu skatīšanu]," teica valdības vadītāja. Viņa gan vēl neesot interesējusies SAB, vai Belēvičam ir piešķirta pielaide valsts noslēpumam.

Straujuma pirmdien arī tikās ar Belēviču, lai pārrunātu dažādus problēmjautājumus. Premjere atkārtoja, ka ministrs ir ļoti aktīvs, bet viņa tomēr ieteikusi konkrētu jautājumu virzīšanu saskaņot ar nozari, lai tai nebūtu pārsteigumi. Straujuma arī atbalstījusi vairākas veselības ministra iniciatīvas, kā arī pārrunājusi reformas par kurām informācija izskanējusi sabiedrībā. "Par tuberkulozes slimnīcu un infektoloģijas centra reformām, kur ministrs ministrs mani informēja, ka vispirms vienosies ar konkrētām struktūrvienībām pirms veikt šīs reformas. Kā viņš mani informēja - viņš neies pretī klīnikām. Tajā ko ministrs man informēja - īpašu tādu iebildumu man nebija. Es vēlreiz ministram atgādināju, ka nedrīkst iet ar jautājumiem, kas nav sagatavoti," skaidroja Straujuma.

Straujuma ar Belēviču pārrunājusi arī ministra administratīvos pārkāpumus. Tomēr Straujuma nevēlējās atklāt, ko tieši viņa Belēvičam teikusi. "Mēs pārrunājām arī par biroja vadītājas līdzdalību [komandējumā Izraēlā]. KNAB mani informēja, ka tur nav interešu konflikta. Biroja vadītājs brauc līdzi ministram. Ja KNAB nesaskata pārkāpumus, tad tās ir ētiskās problēmas. Es ministru arī informēju, ka tad, kad prese man uzdot šādu jautājumu - es lūgšu ministram sniegt politisku skaidrojumu. Tas ir ētiskas dabas jautājums un man nav juridiska nekāda pamata apšaubīt KNAB izdarītos secinājumus," pauda Straujuma.

Vēstīts, ka Belēvičs pirmdien pēc tikšanās ar premjeri Straujumu sacīja, ka jūt valdības vadītājas atbalstu savai darbībai, uzsverot, ka reformas tiek virzītas uz priekšu pēc to izskaidrošanas un atbalsta saņemšanas gan no savas partijas, gan partneriem valdībā, gan nozares.

"Man izdevās paskaidrot, ka tā stadija, kurā es ar vienu vai otru lietu atrodos, tā taisni saucas - saruna ar nozari. Ja neizdodas ar nozari panākt vienošanos, tad paliks tā kā bija," pēc sarunas teica ministrs. "Es jūtu atbalstu no premjerministres kundzes," žurnālistiem sacīja Belēvičs . Uz jautājumu par saņemto kritiku no "Vienotības" pārstāvjiem, viņš atbildēja: "Es lepojos ar to". "Man "Vienotības" iebildumi ir nesasaistoši, man vairāk ir saistoši nozares iebildumi," viņš norādīja.

Savukārt Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" Belēvičs iepriekš pauda, ka veselības ministram nav nepieciešama pielaide valsts noslēpumam. Viņš apgalvoja, ka, sākot strādāt ar vienu vai otru jautājumu, viņš saņēmis brīdinājumu, ka nesaņems pielaidi valsts noslēpumam , ja nepārtrauks iesākto. Ministrs piebilda, ka viņu šādi brīdinājumi un iespēja tā arī nesaņemt pielaidi valsts noslēpumam neuztraucot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!